1 od 5 miliona Trstenik
Protesti se šire Srbijom

Bojkot parlamenta nije prihvatljiv, nema “balkanskog proleća”, stav je Evropske unije povodom događaja u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je danas da ne treba porediti proteste koji se dešavaju istovremeno u pomenute tri zemlje regiona. Ona je odbacila konstataciju albanskih medija da je u toku “balkansko proleće”, koje, po njihovoj oceni, “može izazvati ozbiljnu krizu za EU”.

– Protesti u svakoj zemlji imaju svoje karakteristike i ne bih poredila te situacije – izjavila je Kocijančić u Briselu.

Ona je prihvatila ocenu novinara da postoje “neki zajednički elementi” u zahtevima građana koji protestuju, ali je naglasila da nisu za poređenje:

– Evropska komisija kroz svoje izveštaje prati situacije u zemljama regiona i hvali i kritikuje, kad god je to potrebno. Izveštaji su jasni i ne bih poredila te situacije – ponovila je Kocijančić.

Kada je u pitanju poštovanje vladavine prava kao jedan od zahteva koji se ponavlja i u Albaniji i u Crnoj Gori i u Srbiji, Kocijančić je ocenila da je “vladavina prava apsolutno od najviše važnosti”.

Ona je takođe ponovila osudu šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara Hana zbog bojkota rada Parlamenta od strane albanske opozicije.

Dodala je, kad je reč o protestima u Srbiji, da je mirno izražavanje stavova fundamentalno pravo građana.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here