EU neće raspravljati o kandidaturi Srbije

0

Glavne teme na spoljnopolitičkom planu među ministrima spoljnih poslova dvadesetsedmorke biće situacija na Haitiju, u Iranu i Ukrajini.
 

Na dnevnom redu biće i Kirgistan, Libija, Belorusija, Zimbabve i Moldavija, dok će dan kasnije, u utorak, biti održan i redovan ministarski dijalog EU – Crna Gora.
Srpska aplikacija za članstvo nalazi se trenutno u fioci Evropskog saveta, u očekivanju da ministri odluče da zatraže od Evropske komisije izradu mišljenja o njoj, što je sledeća faza toka evropskih integracija.
 

Na osnovu dosadašnjih iskustava, ali i specifične situacije Srbije zbog haškog pitanja, još je rano da se o tome razmišlja.

Politički vrh Srbije moraće da pričeka još malo dok naša aplikacija za EU ne dođe na red: Boris Tadić i Mirko Cvetković

Trenutno se, prema izjavama zvaničnika iz Brisela, traži najpovoljniji trenutak za prebacivanje aplikacije preko puta iste briselske Ulice zakona, iz zgrade "Justus Lipsijus", gde zasedaju ministri, u zdanje Berlemon, gde je sedište komisije.
 

Obično se na takvu odluku čeka nekoliko meseci, a Srbija je aplikaciju podnela tek krajem decembra.
 

Crna Gora je, na primer, aplicirala 15. decembra 2008. godine, a Savet je izradu mišljenja od komisije zatražio 23. aprila 2009. U slučaju Albanije, aplikacija je bila podneta 28. aprila 2009, a mišljenje je zatraženo 16. novembra.
 

Optimistički tonovi najavljuju ovaj sledeći korak za Srbiju "negde na proleće", dok opreznija struja u evropskim krugovima pretpostavlja da će se to, ipak, dogoditi tek posle sledećeg Bramercovog izveštaja, u junu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here