EPA/Tatyana Zenkovich
Protest u Belorusiji

EU nema nameru da pretvori Belorusiju u “drugu Ukrajinu”, a i situacije u tim državama se ne mogu porediti, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borel u intervjuu listu “Pais”.

– Slučaj Belorusije se ne može uporediti sa Ukrajinom. Tada je bio sukob između orijentacije prema Evropi i ka Rusiji. Demonstranti su nosili evropske zastave. Postojao je geopolitički aspekt. Belorusi sada ne biraju između mame i tate. Oni jednostavno traže od režima građanska prava i slobode. Na protestima nema evropskih zastava. I EU nema nameru da pretvara Belorusiju u drugu Ukrajinu – izjavio je Borel.

– Treba da pomažemo u političkim reformama, ali da izbegavamo da to bude predstavljeno u pogrešnom svetlu, da ruskoj strani tako izgleda… Današnji problem Belorusa nije izbor između Rusije i Evrope, već postizanje slobode i demokratije, koje su glavne vrednosti Evropske unije i koje ćemo, stoga, podržati – naglasio je on.

Borel je naglasio da je EU “posebno zainteresovana” da Belorusi mogu da žive u sistemu gde postoje političke slobode i imaju dobre odnose sa svim susedima.

On je dodao da se EU nalaze u kontaktu sa ruskom stranom kako ne bi došlo do nesporazuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here