A. Čukić

Brisel nema snage sam da reši pitanje Kosova, ključ je u Vašingtonu, odnosno u kompromisnom rešenju, a ako ono izostane, u radikalnom koje nama neće odgovarati, izjavio je profesor Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije u Beogradu.

Zečević navodi da je EU doprinela ponašanju Prištine i kao primer naveo taksu koje je na kraju ukinuta pod Trampovim pritiskom, kao i neformiranje Zajednice srpskih opština, a što je dogovoreno uz posredstvo EU.

– Mislim da Albanci imaju poseban tretman u evropskoj javnosti gde je mišljenje da su oni žrtve, a oni vode politiku etnički čistog Kosova u kontinuitetu decenijama unazad – rekao je Zečević.

Zaključio je da su unutrašnja pitanja i rešavanje pitanja Kosova dve ravnopravne stvari na putu za EU.

– Neće u EU niko da nas primi ako sve više budemo ličili na Lukašenkovu Belorusiju ili Putinovu Rusiju. Insistiraće na svojim standardima i principima u unutrašnjem uređenju. Naše je da to uredimo i onda tražimo od EU da imaju razumevanja oko rešavanja pitanja Kosova – rekao je Zečević.

On je istakao da Srbija postaje rekorder posle Turske u godinama koje provodi u pokušajima da uđe u EU.

– Evropska unija bi trebalo da ubrza proces priključivanja Srbije, bez obzira na rešavanje pitanje Kosova, jer to rešenje ne zavisi samo od nas – ocenio je on.

Nesporazum Srbije i EU, kako je rekao, tragičan je za Srbiju.

– Jedni drugima smo potrebni, ali problema ima dosta. U ovom trenutku, proces evrointegracija je suspendovan, iako to formalno nije proglašeno. U poslednjih godinu dana nijedno poglavlje nismo otvorili – rekao je Zečević.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here