EPA/Đorđe Savić

Portparol EU Peter Stano rekao je da je objašnjenje za ulazak srpske žandarmerije na Kosovo dao Kfor, i da bi dodatna pitanja u vezi sa tim trebalo uputiti njima ili vlastima u Prištini.

– Videli smo informacije koje je Kfor pružio. Dalja pitanja trebalo bi da budu upućena Kforu ili nadležnim kosovskim organima – rekao je Stano.

Kfor je saopštio da su u Karačevu vršene sinhronizovane patrole, koje se sprovode od 2008. godine.

– Dana 07. avgusta 2020. godine oko 17.20 sati, vojnici Kfora iz Istočne regionalne komande sproveli su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije na administrativnoj graničnoj liniji kod sela Hodonoc, u opštini Kamenica. Od 2008. godine, sinhronizovane patrole redovno zajednički vrše Kfor i Vojska Srbije duž administrativne granične linije kako bi se obezbedila bezbednost – naveo je Kfor.

U njihovom saopštenju se podseća, da Kfor takođe sprovodi zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim snagama u blizini administrativne linije.

Dva dana nakon što su pripadnici srpske žandarmerije viđeni kako patroliraju u Karačevu, na istom tom području uočeno je patroliranje kosovske policije.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Meliza Haradinaj rekla da patrola srpske žandarmerije na teritoriji Kosova nije odobrena jer, kako je naglasila, niko nema mandat da patrolira sa srpskom žandarmerijom.

2 COMMENTS

  1. Niko vas Albance ne pita ko sme a ko ne sme da patrolira na Kosovu i Metohiji. Organi tkz. Kosova* nikako ne mogu prihvatiti cinjenicu da Kosovo* nije nezavisna drzava nego je protektorat tj. nedefinisana teritorija pod patronatom Ujedinjenih nacija, a posredno EU i NATO. Oni mogu odlucivati sto se tice unutrasnje politike, ali njihovu spoljnu politiku, obezbedjenje granica i spoljnopoliticke odluke samo formalno donose njihovi organi a sustinski o spoljnoj politici odlucuju Sjedinjene drzave i EU ( sto je njihov bivsi tkz.premijer Haradinaj javno priznao u jednom intervjuu. Dokle god ne budu priznata clanica UN Kosovo* nece biti drzava vec nedefinisana teritorija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here