EPA

Nezakonit boravak i neosnovani zahtevi za azil građana Zapadnog Balkana, kao i Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokrenuli su u Briselu raspravu o suspenziji bezviznog putovanja u Evropsku uniju, piše portal EU Obzerver.

Prema internom dokumentu EU, u koji je portal imao uvid, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima zbog čega Nemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima realna opcija.

“U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija”, navela je nemačka delegacija u dokumentu.

Nemačka predvodi nezadovoljnike

Prema zvaničnim podacima Nemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu.

“Nezadovoljstvo se izgleda nakuplja u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, u trenutku šire rasprave o zaustavljanju navodne zloupotrebe”, navodi briselski portal.

Vize za boravak u zemljama EU do 90 dana ukinute su za građane Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u decembru 2009, za građane Albanije i Bosne i Hercegovine 2010, Moldavije 2014, a Gruzije i Ukrajine 2017.

Evropska komisija smatra da je bezvizno putovanje “značajno postignuće” u odnosima EU i Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva.

“Ali nisu svi srećni, pošto se o pretnji takozvanog ‘Mehanizma za suspenziju viza’ sada aktivno raspravlja“, navodi EU Obzerver.

Ponovno uvođenje viza moguće je u slučaju povećanja nezakonitih boravaka za više od 50 odsto, ili ako je niska stopa prihvatanja zahteva za azil. Zemljama koje odbijaju da prime nazad svoje državljane takođe mogu biti vraćene vize.

U Nemačkoj je registrovan veliki porast “prekršaja neovlašćenog boravka” iz Albanije, Moldavije i Ukrajine, uprkos ukupnom padu prošle godine zbog pandemije. Tokom protekla tri meseca broj zahteva za azil građana Gruzije povećan je za 51 odsto u odnosu na isti period 2019.

Francuska ostaje oprezna prema Srbima

Iz Moldavije je registrovan skok od 429 odsto u periodu od juna do avgusta 2021. u poređenju s istim periodom 2019. Italija je iznela slične komentare o Moldaviji, ukazujući da mreže za trgovinu ljudima koje deluju u “susednim zemljama” zloupotrebljavaju putovanje bez viza.

Rim je predložio da se Moldaviji ukine bezvizni režim “u slučaju nedovoljnog napretka”.

“Francuska je takođe nezadovoljna Albanijom i Gruzijom i ostaje oprezna prema Srbima”, navodi EU Obzerver.

Holandija je prva i jedina članica EU koja je do sada tražila suspenziju bezviznog režima. Njen zahtev je bio usmeren protiv Albanije 2019, ali ga je Evropska komisija odbacila, dodaje briselski portal.

2 COMMENTS

  1. Treba sprecavati i kažnjavati- bliskom prekograničnom policijskom saradnjom- krijumčare ljudi, a ne kažnjavati sve građane zemalja sa spiska ograničavanjem kretanja. Gubi se suština – Slobodan protok ljudi, robe i kapitala- što je geslo EU. Mislim da to više nije tako teško s obzirom na razvoj novih IT tehnologija i spektar mogućnosti pračenja kriminalaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here