EPA/Stephanie Lecocq

Evropska unija je danas osudila odluku Severne Koreje da lansira balističku raketu sa svoje istočne obale kao “još jednu provokativnu akciju” i pozvala na nove razgovore između Vašingtona i Pjongjanga.

“Radujemo se nastavku razgovora na radnom nivou između SAD i DPRK i spremni smo da podržimo sve međunarodne napore za pronalaženje diplomatskog rešenja koje bi vodilo ka trajnom miru i bezbednosti na Korejskom poluostrvu” navodi se u saopštenju EU, preneo je Rojters.

Severna Koreja lansirala je ranije danas najmanje jednu raketu sa svoje istočne obale, a Južna Koreja saopštila je da je raketa najverovatnije lansirana sa podmornice.

To se dogodilo dan nakon što je objavljeno da će Severna Koreja nastaviti pregovore sa SAD o okončanju svog nuklearnog programa.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su da je jedna raketa pala u Japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), kao i da za sada nema podataka da je to uticalo na vazdušni ili pomorski saobraćaj.

Generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga rekao je da je jedna raketa pala u 7.27 po lokalnom vremenu, dok je druga pala nekoliko minuta ranije ali van EEZ.

On je dodao i da se lansirana raketa najverovatnije podelila na dva dela pre nego što je pala.

Južnokorejska vojska saopštila je da je projektil leteo 450 kilometara.

Kako su procenili, najverovatnije se radi o balističkoj raketi lansiranoj sa podmornice iz okruga Vonsan gde se nalaze severnokorejske vojne baze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here