EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žosep Borelj, danas je najoštrije osudio odluku ruskih vlasti da proglasi nezavisnu medijsku kuću Meduza “nepoželjnom organizacijom”.

– Ovo je još jedan ozbiljan politički motivisan napad na slobodu medija u Rusiji. To pokazuje da ruskim vlastima nije dovoljno da šire izmanipulisane informacije o ratu Rusije protiv Ukrajine, već žele i da spreče nezavisne medije da ruskoj publici daju bilo kakav pristup činjeničnim informacijama o ratu – izjavio je on.

EU se osvrće i na odluku Uprave za imovinu grada Moskve koja je raskinula dogovore o zakupu prostorija Centra Saharov.

Za EU “ovo je crni dan za rusko civilno društvo i nova najniža tačka u Kremljovom gušenju prava i sloboda građana Rusije, a njena agresija na Ukrajinu praćena je stalnim i sve većim ugnjetavanjem ruskog stanovništva kod kuće”.

U ime EU, Borelj poziva ruske vlasti da ukinu postojeće zakone o takozvanim “nepoželjnim organizacijama” i “stranim agentima”, koji ozbiljno ograničavaju slobodu udruživanja i mišljenja, kako bi rusko zakonodavstvo uskladili sa međunarodnim obavezama Rusije.

Evropska unija podseća da stoji uz “ruske nezavisne medije, civilno društvo i branioce ljudskih prava koji, uprkos sve dubljem gušenju u Rusiji, nastavljaju da brane tamošnja ljudska prava i protive se autoritarizmu i ratu”, prenosi Tanjug.

5 COMMENTS

  1. aha a kako se naziva zabrana Ruskih medija u medijskih kuca u EU??? tu se gospoda iz Brüssela nesto nisu bas uzbunila !

  2. A vi kao ste bolji od Rusa?Kad ste demokratsko drustvo,zasto ste eabranili Ruski mediji ?Na nama je dali cemo verovati ili ne?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here