pixabay.com

U Evropskom parlamentu (EP) počela su uvodna saslušanja kandidata za komesare nove Evropske komisije.

Pored ostalog, pokrenuto je i pitanje otkud kuće, stanovi i jahta u vrednosti od više od pet miliona evra kandidatkinji Hrvatske za komesarku za demokratiju i demografiju, Dubravki Šuici.

To navodi briselski portal Euobserver, koji piše da je Dubravka Šuica odbila da tom portalu odgovori na ta pitanja, iako je “hrvatski državni ured specijalizovan za suzbijanje korupcije, Uskok, istraživao veliki jaz između prihoda Šuice i njene imovine”.

U Odboru za pravne poslove EP kratko su saslušani rumunska kandidatkinja za komesara za transport Rovana Plumb zbog neprijavljenih sredstava od jednog miliona evra, kao i Mađar Laslo Tročanji, naimenovan za komesara za proširivanje, koji je dao obrazloženje za svoju advokatsku kancelariju.

Dubravka Šuica, koja je bila gradonačelnica Dubrovnika i prethodno profesorka jezika, dok je njen muž pomorski oficir, ranije je već dospela u žižu zanimanja javnosti i medija u Hrvatskoj, a sad i u EP gde će 3. oktobra biti temeljno saslušana.

Euobserver dodaje da je “njeno naimenovanje da ‘brani demokratiju’ u EU Hrvatsku učinilo ponosnom, kako je izjavio premijer Andrej Plenković, iz čije stranke HDZ je i Šuica… ali pitanje oko Šuicinih miliona, kao i njenih političkih vrednosti, mora dobiti odgovore kad je budu propitivali poslanici EP”.

U izjavi ljubljanskom listu Delo, slovenački poslanik u EP Milan Brglez ocenio je da je “Hrvatskoj dat resor demokratije, iako se tamo stanje demokratije pogoršava”.

Jadran Barac, takođe poslanik EP, je bio mišljenja da “postavljanje Šuice na taj položaj u EU može naneti štetu poverenju u evropske institucije”.

Barac je Euobserveru rekao da smatra da “ako poslanici EP brinu o opstanku EU, nužno je da povrate poverenje javnosti i ne dozvole da takvi političari budu u institucijama Unije”.

Šuica je u izjavi hrvatskim medijima opovrgla napise u medijima i tvrdnje nekih političara da su nejasni izvori njenih kuća, stanova, imanja i jahte, naglasivši da je to deo nasleđa njenog muža i nje, dodavši “da je njen suprug bio 44 godine kapetan broda i nešto je uštedeo u svom životu”.

Dubravka Šuica je od 2014. bila članica Spoljnopolitičkog odbora EP i član delegacije za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo i, zalažući se za proširenje na Zapadni Balkan, posebno je naglašavala da je “nerealno” da Srbija u dogledno vreme postane članica EU, posebno 2025.

Ona je nedavno ponovila da Srbija najpre mora “vratiti opljačkano hrvatsko kulturno blago”, podneti listu nestalih hrvatskih državaljana u ratnih sukobima, kao i da hrvatska manjina treba da dobije ista prava kakva srpska ima u Hrvatskoj i da se zatvaranje svih poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija uslovi “zatvaranjem svih otvorenih pitanja iz prošlosti”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here