“EU poziva na smirenost i dijalog”

Vestionline, Tanjug
0
EPA/SERGEY DOLZHENKO
Federika Mogerini

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han oglasili su se danas povodom najnovijih političkih dešavanja u Moldaviji i pozvali na smirenost i uzdržanost.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da je Evropska unija spremna da radi sa demokratskom i legitimnom vladom te zemlje, a na osnovu uzajamne posvećenosti reformama i osnovnim principima sadržanim u Sporazumu o pridruživanju.

“Poštovanje vladavine prava i demokratije trebalo bi da ostane stub našeg odnosa. To je u prvom redu ono što građani Republike Moldavije očekuju i zaslužuju”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, dijalog između demokratski izabranih predstavnika mora da ostane ključ za pronalaženje rešenja trenutne političke krize.

Moldavske partije složile su se da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvete i savetnicu Svetske banke, za premijerku da bi smanjile moć oligarha u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, čime je prekinut višemesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora održanih u februaru.

Međutim njihov savez je izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je razrešio predsednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsednika.

Nakon toga Filip je raspustio parlament i potpisao dekret za održavanje prevremenih izbora u septembru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here