pixabay.com

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg najavio je da će Austrija, u ime EU, državama Zapadnog Balkana isporučiti 651.000 doza vakcina protiv koronavirusa kompanije Biontek-Fajzer, kao pomoć za vakcinaciju građana.

Šalenberg je, u razgovoru sa novinarima, objasnio da je Austrija sredinom februara kontaktirana od Evropske komisije sa molbom da koordinira isporuku vakcina iz kolektivne nabavke EU.

– Zapadni Balkan je region s kojim je Austrija tesno povezana i predstavlja njen spoljnopolitički prioritet – rekao je austrijski ministar, podsetivši i na pola miliona građana Austrije poreklom sa tog prostora.

Austrija je, objasnio je, dobila zadatak da sklopi ugovor sa Biontek-Fajzerom o kupovini vakcina za Zapadni Balkan, te će iz Fonda za elementarne nepogode obezbediti 11 miliona evra za avansno plaćanje, a kompletan novac će joj biti vraćen od EU iz IPA fondova.

Između maja i avgusta, zemlje Zapadnog Balkana dobiće ukupno 651.000 doza vakcina, raspodeljeno na osnovu epidemioloških potreba, a te vakcine namenjene su, kaže, pre svega za medicinsko osoblje, i prioritetne grupe.

Šalenberg je kazao da su zemlje Zapadnog Balkana uglavnom suočene s nedostatkom vakcina, navodeći da je u BiH, na primer, vakcinisano tek 0,2 odsto stanovništva.

Takođe je ukazao da je u Srbiji već 44 odsto građana vakcinisano, konstatujući da je to više nego u Austriji, pa je, navodi, u toj zemlji manja potreba za donaciju vakcina iz EU.

Prema dogovorenoj raspodeli, BiH dobiće 214.000 doza vakcina, Albanija 145.000, Severna Makedonija 119.000, Kosovo 95.000, Crna Gora 42.000 i Srbija 36.000.

Šalenberg je istakao da ovom isporukom vakcina Austrija i EU daju zajednički važan doprinos u borbi protiv pandemije na Zapadnom Balkanu.

Istovremeno je poručio da isporuka vakcina iz EU Zapadnom Balkanu ne dolazi iz nacionalnog kontingenta, odnosno, ne utiče na snabdevanje vakcinama u Austriji.

– U borbi protiv pandemije ne možemo biti bezbedni, dok svi nisu bezbedni, a tako ni naše neposredno susedstvo – rekao je Šalenberg.

On je istakao da se radi o važnom signalu solidarnosti EU sa Zapadnim Balkanom.

Na pitanje zašto je pomoć u vakcinama Zapadnom Balkanu usledila ovako kasno on je objasnio da su zemlje EU morale najpre obezbediti cepiva za svoje građane, da bi mogla potom da ih osiguraju i za partnerske regione, kao što su Zapadni Balkan i severna Afrika.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime