Youtube/Kosovo Online
Pozdrav Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija

Nastavak dijaloga Beograda i PrištIne na visokom političkom nivou uz posredovanje EU održaće se u ponedeljak 7. septembra u Briselu, a teme sastanka biće rešavanje pitanja manjinskih zajednica, međusobnih potraživanja i imovina.

Porparol EU Peter Stano potvrdio je da će u ponedeljak šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni EU predstavnik Miroslav Lajčak biti domaćini srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Avdualhu Hotiju na novoj rundi visokopolitičkog dijaloga Beograda i Prištine.

– Kao deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ovaj sastanak će se baviti aranžmanima nevećinske zajednice i rešavanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine – poručio je Stano.

Peter Stano dodaje da će pred sastanaka lidera u ponedeljak, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak održatu četvrtu rundu espertskih razgovora Beograda i Prištine na kojoj će se, tokom predstojećeg vikenda, razgovarati o već započetim temama nestalim i raseljnim licima i ekonomskoj saradnji.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug je rečeno da EU posrednici u dijalogu žele da tokom subote i nedelje na ekspertskim razgovorima postignu dogovore o već započetim temama, kako bi lideri u podedeljak mogli da otvore tri nove teme razgovora.

– Cilj EU je da se razgovara o svim otvorenim temama i dođe do obostrano prihvatljivog dogovora što je pre moguće i sveobuhvatno pravno obavezujućeg rešanja na sva otvorana pitanja – izjavio je Stano.

On je ponovio da EU kao posrednik u dijalogu ne želi da komentariše kako dve strane “interpretiraju” cilj dijaloga koji se vodi u Briselu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here