EPA

Evropska unija treba da zauzme zajednički stav o zahtevima za ulazak na njenu teritoriju državljana Rusije koji beže iz svoje zemlje zbog rata u Ukrajini, saopštila je danas Evropska komisija.

Kako se navodi, zemlje članice EU moraće da procenjuju zahteve po principu “od slučaja do slučaja”, uzimajući u obzir osnovna prava i zakonsku proceduru o azilu, preneo je Rojters navodi Tanjug.

Portparol EK Peter Stano rekao je da mnogi Rusi pokušavaju da napuste zemlju nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin juče najavio delimičnu mobilizaciju.

– Bilo je protesta u brojnim gradovima širom Rusije – rekao je Stano na brifingu za novinare i dodao da je pola miliona ljudi otišlo iz te zemlje od početka sukoba u Ukrajini.

Putin je juče potpisao ukaz o prvoj mobilizaciju u Rusiji od Drugog svetskog rata.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da se delimična mobilizacija, koju je najavio Putin, odnosi na lica koja imaju vojno iskustvo i najavio da će biti pozvano 300.000 rezervista.

1 COMMENT

  1. Ovo je jedna velika ruska sramota. Putin ce da ukalja celu svetlu rusku istoriju. Zivela bratska Rusija. Putina u Sibir.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here