EU u ponedeljak o ukrajinskoj krizi i sankcijama Rusiji

0

Čelnici EU i OEBSA će razmeniti mišljenja o rešavanju krize u Ukrajini
 

Zasedanje ministara spoljnih poslova EU se održava dok je pažnja u Uniji okrenuta referendumu o samostalnosti ukrajinskih oblasti Luganska i Donjecka, za koji su evropska dvadesetosmorica stavili do znanja da je "nezakonit".

 

EU zahteva od Rusije da opipljivo doprinese smanjivanju zategnutosti u Ukrajini i održavanju predsedničkih izbora u toj zemlji, a za koje je ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora s Burkhartom u Moskvi rekao da treba da se održe i pozvao protivnike vlasti u Kijevu da odlože referendum u Lugansku i Donjecku.

 

Ministri EU će, i u svetlu Putinove posete Krimu i smotri ruske flote u Sevastopolju, kako su rekli zvaničnici Saveta ministara Unije u Briselu, razmotriti da li će uvesti dodatne sankcije pojedincima i nekim firmama u Rusiji, jer se dosad smatralo da Moskva nije dovoljno učinila za smanjenje tenzija u Ukrajini.

 

Pročitajte još:

* EU sprema dodatne, ali ne i ekonomske sankcije Rusiji

* “Izbori 25. maja ili nove sankcije Moskvi“

* EU pravi teren za sankcije Rusiji

* I Nemci brane Ruse

Sutra neće biti razmatrana i "faza tri", a to su šire ekonomske kaznene mere ruskoj privredi i bankama, jer većina članica EU smatra da još ima izgleda za političko rešenje ukrajinske krize.

 

Razmena mišljenja s Burkhaltom je važna jer ima mišljenja da je OEBS već uspostavio neke kanale saradnje s Moskvom, a naročito Nemačka, Francuska, Italija, Španija i Grčka misle da bi ekonomske sankcije Rusiji izazvale veliku štetu i za evropsku privredu.

 

S druge strane, Švedska, Poljska, Velika Britanija i baltičke članice EU su za što oštrije mere prema Rusiji.

 

Evropska komisija i članovi ruske i ukrajinske vlade će u Briselu razgovarati i o rešenjima za snabdevanje ruskim gasom Ukrajine i tranzitom gasa za EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here