Lična arhiva

Evropska unija će imati problema da brzo obezbedi veliki broj respiratora za lečenje pacijenata obolelih od Kovid-19 zbog složenosti tih mašina i velike potražnje za njima, saopštila je Evropska komisija.

Komisija je pokrenula zajedničku proceduru nabavke 17. marta za kupovinu respiratora u ime 26 zemalja članica bloka, u cilju smanjenja cena i konkurencije među državama koje traže mašine. Komisija sa sedištem u Briselu saopštila je da su dobavljači odabrani i da im šalje ugovore pre nego što zemlje članice počnu pregovore o konkretnim isporukama, prenosi Rojters.

– Uzimajući u obzir tešku situaciju na tržištu i složenost proizvoda poput respiratora, očekuje se da će njihova proizvodnja i isporuka potrajati – rekao je portparol Komisije u petak na brifingu.

Pandemija koronavirusa narušila je jedinstvo EU čije se države članice takmiče da bi obezbedile zalihe poput maski, pribora za testiranje i respiratora, konstatuje agencija.

Nemačka, Rumunija, Francuska, Poljska i druge države suočile su sa kritikama bloka zbog ograničavanja izvoza medicinske opreme i lekova drugim državama članicama.

Samo mesec dana pre nego što je počela rasprava o nabavci oprem vlade članica EU saopštile su Briselu da su njihovi zdravstveni sistemi spremni i da nema potrebe da naručuju više zaliha, prema dokumentima u koja je Rojters imao uvid.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here