EPA/Patrick Seeger
Viktor Orban

Mađarska je uložila veto na evropski plan obnove.

Ta zemlja je ocenila danas da ukoliko bi bio usvojen taj plan više ne bi bilo prepreka vezivanju zemalja članica EU za zajedničke mehanizme podrške imigraciji.

Evropa bi mogla da “koristi finansijska sredstva da ucenjuje zemlje koje se protive imigraciji”, rekao je madjarski premijer Viktor Orban u saopštenju objavljenom preko Tvitera.

– Ni jedna procedura za kažnjavanje zemalja članica ne treba da bude formirana bez objektivnih kriterijuma i mogućnošću pravnog leka – napisao je on.

Madjarska i Poljska traže da se odustane od novog mehanizma pomoći EU koji vezuje davanje sredstava sa poštovanjem ljudskih prava.

Te dve zemlje drže kao taoca predlog dugogodišnjeg budžeta Unije i plana obnove, koji moraju jednoglasno da usvoje svih 27 zemalja članica, protiveći se uspostavljanju mehanizma koji predvidja kažnjavanje zemalja koje krše demokratska načela.

Evropska sredstva su 2019. godine predstavljala 4,48 odsto BDP-a Madjarske, što je jedna od najvećih stopa medju zemljama članicama EU. Budimpešta treba da dobije 16,7 milijardi subvencija i potencijalnih kredita.

O tome će se raspravljati u četvrtak na video samitu koji je zvanično posvećen Covidu-19.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime