Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska vojska

Šef evropske diplomatije Žozep Borel upozorio je na moguće sukobe između ruskih i turskih snaga u Siriji.

Pozvao je Evropljane da nađu način da utiču na rešenje tog sukoba.

“Prisustvujemo sukobima između sirijskog režima i turskih snaga, da ne pominjemo rizik od sukoba turskih i ruskih vojnika”, rekao je sinoć u Evropskom parlamentu Borel u govoru čiji tekst je danas objavila njegova služba.

Te tenzije bi mogle dalje da pokrenu širi regionalni sukob, rekao je on i založio se za to da se primenjuje prekid vatre koji su dogovorili Ankara i Moskva.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je danas da će pogoditi sirijski režim “svuda” u slučaju novih napada na turske snage u Siriji i optužio je Rusiju da učestvuje u “masakru” civila na severozapadu zemlje.

Borel treba da učestvuje večeras na sastanku ministara odbrane NATO u sedištu Alijanse u Briselu. Turska je članica NATO i njene akcije u Siriji i Libiji smetaju brojnim njenim partnerima.

To što Evropska unija ne može da utiče na sirijsku krizu izaziva “osećanje frustracije”, jer je nemoćna, rekao je Borel juče evroposlanicama. Po njegovim rečima, EU je godinama govorila da nema vojnog rešenja za sukob u Siriji, a da na kraju ima vojnog rešenja i to od strane onih koji su u stanju da koriste vojna sredstva.

– Evropa nije u tom položaju, mi stalno pozivamo svakog da prekine napade na civilno stanovništvo, da prekinu sprečavanje humanitarnog pristupa.. Ali znamo da se radi o načelnoj izjavi koja nije podržana nikakvom silom koja to može da sprovede u delo – rekao je Borel.

– Ako hoćemo zaista da budemo geopolitički akter, treba da delujemo i da imamo sredstva da to radimo. U protivnom, nastavićemo da držimo parlamentarne sednice kao što je ova da bismo nastavili da govorimo treba, treba, treba – upozorio je Borel.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here