EPA/Patrick Seeger
Premijer Mađarske Viktor Orban

Evropska komisija poslala je danas zvanično pismo Mađarskoj, u kome je izražena ozbiljna zabrinutost kada je reč o funkcionisanju mađarskih vlasti koje upravljaju fondovima EU, izjavili su zvaničnici i to je prvi korak ka eventualnom zamrzavanju sredstava administraciji premijera Viktora Orbana.

– Identifikovali smo pitanja koja možda nisu u skladu sa vladavinom prava u Mađarskoj i utiču na budžet EU. Mađarska će morati da odgovori na našu zabrinutost i predloži ublažavajuće mere – rekla je zamenioca predsednika Evropske komisije Vera Jurova.

Višerangirani zvaničnici EU navode da je pažnja usmerena na slučaj sistematskih grešaka u javnim nabavkama Mađarske koje nisu sprečile jednostrane ponude, sukob interesa i rizik od korupcije

Kako ističu, izražena je ozbiljna zabrinutost kada je reč o funkcionisanju mađarskih vlasti koje upravljaju fondovima EU i kontrolišu kako Orbanova administracija troši sredstva, s obzirom da je njihov rad otežan ograničenjima efikasne istrage i nezavisnog krivičnog progona.

Prema podacima Evropske kancelarije za borbu protiv prevara OLAF, neregularnosti su pronađene u gotovo četiri odsto potrošnje sredstava u periodu od 2015. do 2019. godine, dok je u EU dozvoljeno u proseku 0,36 odsto.

Prema navodima Evropske komisije, Mađarska je, takođe, 2019. godine imala i najviše finansijskih ispravki u istoriji strukturalnih fondova EU. Međutim, Budimpešta nije ispravila taj problem i zvaničnici EU ističu da korekcije nisu rešile neprestana kršenja demokratskih principa više od decenije.

Zvaničnici ipak nisu naveli određenu sumu bez koje će Mađarska ostati.

Šef kancelarije premijera Mađarske Gergelj Guljaš istakao je da će mađarska administracija razmotriti pismo Evropske komisije i sutra pružiti detaljan odgovor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here