Tanjug
Evropska unija

Evropski savet usvojio je novi set sankcija protiv Rusije za koje se ocenjuje da će “prouzrokovati teške posledice po Moskvu”.

U saopštenju se navodi da su usvojene dve mere koje će doprineti jačanju sposobnosti i otpornosti ukrajinskih oružanih snaga ukupne vrednosti pola milijarde evra.

To uključuje finansiranje nabavke opreme i zaliha ukrajinskih oružanih snaga, uključujući, po prvi put i “ubojitu opremu”.

Savet EU je odlučio da uskrati dozvolu avionima ruskih prevoznika da slete, polete ili prelete teritoriju zemalja članica Unije kao i bilo kom registrovanom avionu u Rusiji, ili letelicama koje su u vlasništvu ruskog pravnog ili fizičkog lica ili ih ona na drugi način kontrolišu.

Biće zabranjeno i obavljanje transakcija sa ruskom Centralnom bankom ili bilo kojim pravnim licem, entitetom ili telom koje deluje u ime ili po nalogu te banke.

Evropski savet ponovio je da od Rusije zahteva da odmah prekine svoje vojne akcije i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine.

Odgovor Moskve na sankcije

Kao odgovor na sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se od utorka uvede zabrana deviznih kredita i transfera novca ruskih građana van Rusije, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je takođe potpisao ukaz kojim se naređuje izvoznim kompanijama da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda ostvarenih na svetskom tržištu od 1. januara ove godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here