Tanjug
Evropska unija

Evropska unija usvojila je osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje ekonomske mere i personalna ograničenja, saopšteno je na sajtu EU.

„EU usvaja novi paket sankcija protiv Rusije u vezi sa nezakonitom aneksijom DNR, LNR, Zaporoške i Luganske oblasti Ukrajine“, navodi se u saopštenju na sajtu EU.

Brisel će uspostaviti zakonodavni okvir za određivanje gornje granice cene ruske nafte za njen transport morem. Zabranjuje se prevoz nafte iz Rusije morskim putem po ceni iznad utvrđenog ograničenja od decembra, a naftnih derivata – od februara.

EU u novom paketu sankcija zabranjuje uvoz ruske robe u vrednosti od sedam milijardi evra.
Zabranjuje se izvoz uglja, elektronskih komponenti za oružje, tehničkih delova za avijaciju i izvoz hemikalija u Rusiju.
EU zabranjuje građanima zemalja članica EU da zauzimaju rukovodeće funkcije u određenim ruskim državnim preduzećima.
Novi paket ograničenja takođe predviđa kažnjavanje onih koji učestvuju u šemama zaobilaženja sankcija EU.
Evropska unija zabranjuje sve operacije sa Ruskim pomorskim registrom.
Zabranjeno je pružati Rusiji finansijske usluge, konsultacije u oblasti informacionih tehnologija i druge poslovne usluge.
Takođe, Rusima se zabranjuje da imaju kripto aktive u zemljama EU.
EU okviru osmog paketa sankcija protiv Rusije uvedena su ograničenja koja se odnose i na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, Hersonsku i Zaporošku oblast.
Juče je saopšteno da su stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije usaglasili novi paket sankcija protiv Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here