EU uvela komesara za zamajavanje Srbije i Crne Gore

0

Johanes Han izgubio uticajno mesto komesara za regionalnu politiku i dobio resor koji ima više simboličan značaj – politiku susedstva i proširenja
 

List je u kratkom komentaru novog komesara naveo da je Han izgubio uticajno mesto komesara za regionalnu politiku, u čijoj nadležnosti je raspodela evropskih fondova, i dobio resor koji ima više simboličan značaj – politiku susedstva i proširenja.

 

Austrijski diplomata kome je pripao resor evropske susedske politike i pregovora o proširenju dobro poznaje Zapadni Balkan i istočnu Evropu, navodi se u analizi nezavisnog instituta Karnegi Evropa (Carnegie Europe), koju prenosi EurActiv.rs.

 

Han je 10. septembra rekao da je počastvovan što mu je poveren resor politike susedstva i pregovore o proširenju, istakavši da mu je ta politika bliska.

 

"Odnosi EU sa susedima na istoku i jugu su važniji nego ikada, i izazovniji, i radujem se što ću tesno sarađivati sa budućom visokom predstavnicom Federikom Mogerini na tome", naveo je on u saopštenju.

 

Budući komesar je dodao da mu je politika susedstva bliska i da na mnogo načina predstavlja nastavak njegovog rada kao komesara za regionalnu politiku koji se sastojao od stvaranja veza, pomoganja regionima da stanu na svoje noge, unapređenja bezbednosti, podsticanja prosperiteta i promovisanja evropskih vrednosti.

Ko je Han? Stručnjak iz oblasti zabave

 

Han je član konzervativne Austrijske narodne partije. Bio je ministar nauke u austrijskoj vladi od 2007. do 2010. i vršilac dužnosti ministra pravde od 2008. do 2009. Prethodno je bio član gradske vlade i parlamenta Beča.

 

Ima bogato iskustvo i u privatnom sektoru pošto je bio član odbora i kasnije generalni direktor grupe Novomatik AG (Novomatic) iz oblasti zabave i igara na sreću. Bio je i na upravnim funkcijama u više austrijskih industrijskih grupa. Od 2010. obavlja funkciju komesara EU za regionalnu politiku.

 

Doktorirao je filozofiju na Univerzitetu u Beču 1987. godine. Bio je optužen za plagiranje u doktoratu, ali je ekspertska komisija utvrdila da njegov rad nije plagijat. Rođen je 1957. godine u Beču. Osim maternjeg nemačkog jezika, govori i engleski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here