pixabay.com

Evropska unija uvešće iduće nedelje takse na uvoz robe iz SAD u vrednosti od četiri milijarde dolara zbog američkih subvencija proizvođaču aviona Boingu, kažu diplomate EU u Briselu, javlja Rojters.

Agencija navodi da su vlade većine članica EU podržale uvođenje taksi, što će biti obznanjeno u ponedeljak na sastanku ministara trgovine Unije.

Spor između EU i SAD traje već 16 godina, a predsednik Donald Tramp, i ako izgubi na izborima, ostaje na čelu države do 20. januara, i kako ističe Rojters, ima dosta mogućnosti da poveća takse na uvoz robe iz EU, uvedene u sličnom sporu zbog subvencija Erbasu.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer upozorio je prošlog meseca da će uvođenje taksi EU “prisiliti SAD da odgovore”, a predsednik Tramp je zapretio da će “uzvratiti jače”.

Brisel smatra da će njegove takse, koje je odobrila i Svetska trgovinska organizacija (STO), doprineti uspehu pregovora o rešavanju spora započetog još 2004. godine.

Neki analitičari smatraju da bi pobeda demokratskog kandidata Džoa Bajdena mogla da ubrza prevazilaženju razlika između dve strane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here