pixabay.com

Predsednici Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropskog parlamenta povodom godišnjice oslobađanja logora Aušvic poručuju da je planirano uništenje Jevreja bio najopakiji zločin u evropskoj istoriji. Oni poručuju da se zarad bolje budućnosti lekcije iz prošlosti ne smeju zaboraviti.

“Sve države članice EU stoje ujedinjene u odlučnosti da za bilo koji oblik rasizma, antisemitizma i mržnje nema mesta u Evropi i učinićemo sve što je potrebno da se tome suprotstavimo”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i David Sasoli podsećaju da je tokom holokausta ubijeno je šest miliona jevrejske dece, žena i muškaraca kao i milioni nevinih i stotine hiljada Roma, progonjenih zbog svoje etničke pripadnosti.

– Pridružujući se današnjem sastanku šefova država i vlada u Jerusalimu, mi dodajemo naš glas onima koji su odlučni da ne dozvole da ekstremistima i populistima da pređu granice i ponovo postave pitanje ljudskog digniteta i jednakosti  naglašava se u tekstu saopštenja izdatog u Briselu.

U EU ukazuju da je holokaust bio ”evropska tragedija” i istorijska prekretnica čije je nasleđe utkano u DNK EU.

– Sećanje na holokaust nije samo po sebi kraj. To je i kamen temeljac evropskih vrednosti, Evrope kojoj je ljudskost u srcu i koja ga štiti vladavinom prava, demokratijom i fundamentalnim pravima – ocenjuju predsednici EU institucija.

Predsednici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta ukazuju na vrednost koju manjine donose Evopi upozoravaju da se jevrejske zajednice i danas susreću sa pretnjam širom kontinenta.

5 COMMENTS

  1. Da.Ali vi se ne vraćate u prošlost pa iz nje ništa ne možete naučiti tj.nećete jer vam je prošlost crna mrlja na duši.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here