Eufor produžava misiju u BiH

0

Vojne snage Eufora i dalje će biti odgovorne za mir u BiH

Kako je navedeno na vebsajtu svetske organizacije, rezolucija je usvojena jednoglasno, dan pošto je jedan stručnjak UN za ljudska prava izvestio da politički sporovi i dalje koče povratak preko 117.000 ljudi, raseljenih u ratu koji je okončan Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine.

 

Petnaestočlani Savet ističe da je "sveobuhvatan i koordinisan povratak izbeglica i raseljenih lica širom regiona i dalje od presudne važnosti za trajan mir".

 

"Glavnu odgovornost za dalje uspešno sprovođenje (Dejtonskog) mirovnog sporazuma imaju same vlasti u Bosni i Hercegovini", saopštio je Savet bezbednosti, koji je zemljama članicama dao ovlašćenje da preduzmu sve mere kako bi zaštitile prisustvo Eufora i NATO-a i pomogle im u sprovođenju njihovih misija.

 

Savet bezbednosti je takođe istakao da Eufor i NATO imaju pravo da se odbrane od napada, odnosno opasnosti od napada, te da je neophodno i da sve strane u potpunosti sarađuju sa Haškim tribunalom.

 

Eufor je 2004. godine u BiH preuzeo dužnost od stabilizacionih snaga NATO-a (Sfor), a u rezoluciji Saveta bezbednosti se pozdravlja povećano angažovanje EU u BiH, kao i nastavak angažovanja NATO-a u ovoj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here