Euleks bušan kao švajcarski sir

0

U petogodišnjem mandatu misije EU na Kosovu bilo je slučajeva koji su navodili na dilemu imaju li red i zakon zaista primat nad političkim dogovorima. Bilo je i komentara da je Euleks bušan kao švajcarski sir. Padale su i ranije i teške reči i optužbe na račun Euleksa, ali nijedan slučaj do sada nije proizveo ovakav zemljotres. Zašto je Brisel do sada čekao i hoće li afera o navodnoj korupciji biti iskorišćena za "pokrivanje" onoga zbog čega se preznojavaju, i u Beogradu i u Prištini – okončanja misije koja ima budžet od oko 90 miliona evra godišnje!?

Ljimaj pod američkom zaštitom
Američki ambasador Del je pokušao da skloni Ljimaja sa Kosova (sumnjao je da postoji dovoljno dokaza za suđenje) i obezbedi mu diplomatski angažman u Njujorku ili Vašingtonu. Piter Fejt tu ideju kritikovao, verujući da bi to zaustavilo istragu. Čitav slučaj je dobio interesantan epilog kada je bivši "tata" u Prištini, po okončanju mandata, dobio posao baš u Baktelu, kompaniji kojoj je izlobirao ugovor sa astronomski visokim iznosom.

Slučaj Ljuštaku po nalogu Brisela
Da je Euleks politički prst Brisela, komentarisalo se nakon "sudskog apsurda" kada je Apelacioni sud dozvolio da izabrani gradonačelnik Srbice Sami Ljuštaku (koji se nalazi u pritvoru zbog optužbi za ratne zločine da je kao pripadnik Dreničke grupe počinio zločine nad civilima) položi zakletvu.
Euleks je tada saopštio da će "u svakom trenutku tokom njegovog izostanka iz pritvorskog centra biti pod neposrednim nadzorom najmanje četiri pripadnika popravne službe".
"Vesti" su pisale i o ovom slučaju, a iz diplomatskih krugova u Prištini dobili smo "jake indicije" da je na odluku Euleksa donešena po instrukcijama iz Brisela.

Još pre tri godine u Prištini se brujalo o kontaktima koje održava politički savetnik šefa misije EU Romual Pišard sa pojedinicima iz kosovske vlasti i pripadnicima obaveštajne službe – ŠIK. Savetnik tadašnjeg šefa misije Euleks Gzavije de Marnjaka navodno je bio u bliskoj vezi sa Kadrijem Veseljijem i Džavidom Haljitijem, članovima kosovskog parlamenta koji se spominju u izveštaju Dika Martija o trgovini organima, kao i sa savetnikom Hašima Tačija – Šaipom Mujom. Priča je došla i do medija, a da li je i kakvog epiloga bilo, javnosti nije poznato.
Da je Euleks tu da "potpomogne" vlasti u Prištini kada ustreba, komentari su koji su se pojavili malo ranije, polovinom 2010. kada je uhapšen tadašnji kosovski guverner Hašim Redžepi. Hapšenje se desilo baš u vreme kada je Tačijeva vlada slala jasne signale da želi kontrolu nad Centralnom bankom. Redžepi je priveden zbog sumnji za korupciju, pranje novca, uzimanje mita, izbegavanje poreza, zloupotrebu službene dužnosti, koji su mu stavljeni na teret na osnovu anonimnih pisama. Ta pisma su bila dovoljna i za tužilaštvo i za sudije Euleksa. Redžepi je proveo u pritvoru četiri meseca, nakon godinu dana je podignuta optužnica i odmah odbačena.
U aprilu iste godine potpisan je čuveni ugovor vredan 820 miliona evra o izgradnji "patriotskog autoputa" od Kosova do Albanije sa konzorcijumom Bektel-Enka, iako su i stranci (MMF-a) i pravni savetnici vlade Kosova bili protiv njega. Zato ima i onih koji smatraju da je u taj posao korupcija na najvišem nivou umešala prste, i očekivali su reakciju Euleksa.
Slučaj je podigao mnogo prašine, a zbog izgradnje autoputa koji je koštao otprilike oko 10 miliona evra po kilometru, diplomatske rukavice je svukao bivši civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt upirući prstom u američkog ambasadora Kristofera Dela da je "pogurao" taj dogovor i sakrio informacije o ugovoru sa Bektelom.
Fejt je kazao da se sa Delom sukobio i zbog tadašnjeg ministra transporta i telekomunikacija Fatmira Ljimaja (bivšeg lidera OVK koji je oslobođen optužbi za zločine u Klečkoj), nakon što je Euleks pokrenuo istragu zbog navodne umešanosti u korupciju.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here