Euleks demantuje Srbe: Hapšenje nije bila otmica

0

Euleks ne deli stav da je hapšenje osumnjičenog po nalogu tužioca otmica, posebno kada osumnjičeni poštuje nalog tako da su potrebna samo tri policajca da izvrše hapšenje čak i bez stavljanja lisica
 

Čelnici srpskih institucija sa severa Kosova odlučili su juče da Euleks policiji otkažu gostoprimstvo na teritoriji opština Zubin Potok, Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zvečan, zbog nastavka "nerazumljivih privođenja koje uznemiravaju građane". Odluka je, kako su naveli, rezultat i poslednje akcije u kojoj je njihov sugrađanin praktično kidnapovan kada je krenuo na posao.

 

Srbi na Kosovu otkazali saradnju Euleks policiji

 

"Misija prima k znanju izjave koje su juče dali gradonačelnici i ostali izabrani predstavnici privremenog veća sa severa Kosova, ali ne deli taj stav. Ne deli njihov stav da je hapšenje osumnjičenog po nalogu tužioca otmica, posebno kada osumnjičeni poštuje nalog tako da su potrebna samo tri policajca da izvrše hapšenje čak i bez stavljanja lisica", navodi Euleks.

 

Tim povodom Euleks dodaje da u vladavini prava, niko osim zakonski imenovanih službenika za sprovođenje prava, tuzilaca ili sudija ne može da se poziva na pravo da odobri sprovođenje pravde ili ne, navodi Euleks.

 

"Medutim, Misija bi pozdravila, kako je ranije izjavljeno, svaki konstruktivan pristup primeni vladavine prava na severu Kosova i svakodnevnoj bezbednosti stanovnistva. Euleks je spreman da doprinese, zajedno sa Policijom Kosova, u obezbeđivanju oblasti koje gradonačelnici odrede, na legitiman način, prema potrebi", dodaje se u saopštenju.

 

Rukovostvo srpskih institucija navelo je da je uvek podržavalo sprovođenje vladavine prava, bilo podrška svakom smislenom procesu koji se tiče poboljšanju standarda i života srpskog naroda, ali i dodalo da nikada neće podržati i prihvatiti ono što nema  smisla, što ugrožava prava građana i izaziva opšte uznemirenje i tenzije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here