EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Euleks ostaje u pripravnosti i pažljivo prati situaciju na severu Kosova i Metohije, rečeno je Tanjugu iz sedišta Misije Evropske unije za vladavinu prava na KiM.

“Što se tiče vašeg pitanja o planiranim koracima Euleksa, imajte na umu da Euleks ostaje na oprezu i da pažljivo prati sve razvoje koje se tiču bezbednosti na Kosovu, kao i bezbednosti svih opština. Pripadnici Euleksove policijske jedinice, zatim Rezervne policijske jedinice, kao i naših visokih policijskih savetnika i ostalog osoblja nadgledaju razvoj situacije na severu Kosova, u koordinaciji sa kosovskom policijom i Kforom”, naveli su iz Euleksa u pisanom odgovoru Tanjugu na pitanje koje korake Euleks planira da preduzme posle najnovijih dešavanja na severu KiM.

Iz Euleksa su dodali da je njihov stav u skladu s onim što je u petak poručeno iz sedišta Evropske unije.

Portparol EU Peter Stano je u petak izjavio da Brisel najoštrije osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

Kosovska policija upala je u petak u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Tom prilikom povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

1 COMMENT

  1. Šta ti je mozak šahiste. Povučeš Srbe sa
    vlasti iz opština na Kosovu, zabraniš im da
    učestvuju na izborima na kojima su do tada
    redovno učestvovali i pobeđivali. Pobede
    Kurtijevi kandidati. Drekneš da je to
    nepravda. Iznajmiš autobuse od Kurtija i
    odvedeš 5.000 Srba na miting u Beograd.
    Kurti uđe u opštine i usput mlati one Srbe
    koji nisu hteli ili mogli da odu na miting u
    Beograd. Drekneš da je to nepravda. Ponovo
    izneseš svih 6 haubica u blizinu Raške.
    Amerikanci kažu da to što radi Kurti nije
    lepo. Rusi kažu da to što radi Kurti nije lepo
    Ti kažeš, jesam li vam rekao da nije lepo.
    Vratiš haubice u skladište. Vratiš 5.000
    Srba na KosoVo. Uredno platiš Kurtiju prevoz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here