Tanjug/AP

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu pozdravlja deeskalaciju tenzija na severu Kosova i vraćanje slobode kretanja za sve koji žive i rade u četiri severne opštine nakon uklanjanja nelegalnih barikada, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da međutim bezbednosni i vakum u vladavini prava koji je nastao nakon ostavki policajaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja iz srpske zajednice i dalje traje.

“Euleks može samo delimično da popuni ovaj vakum kroz povećano prisustvo na terenu, ali Misija ne može da zameni Policiju Kosova, niti bilo koji drugi organ vladavine prava”, naveli su i dodali da je od suštinskog značaja povratak “na relevantne sporazume proizašle iz dijaloga, kojima se regulišu integracija Policije Kosova i pravosuđa”.

U saopštenju se navodi da je od dana kada su barikade postavljene, do dana kada su uklonjene, Euleks podržavao kosovske institucije vladavine prava u održavanju stabilnosti Kosova i bezbednosti svih njegovih zajednica u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i Kforom.

Takođe su, kako navode, u skladu sa svojim mandatom, koji predviđa robusno praćenje čitavog lanca pravosuđa, “pažljivo” pratili slučaj D.P. kako bi procenio kako se njime bave kosovske vlasti.

“U okviru svog mandata, Misija će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, kao i bezbednost svih njegovih zajednica”, navodi se u saopštenju.

U tom cilju, dodaje se, Euleks će pažljivo pratiti relevantne istrage i sve naredne pravne postupke radi promovisanja poštovanja ljudskih prava.

“U tom pogledu, i da bi pravosuđe i policija Kosova podržali vladavinu prava i nezavisno izvršavali svoje odgovornosti prema kosovskom i međunarodnom pravu, bez političkih ili drugih oblika mešanja ili zastrašivanja, od suštinskog je značaja da se odluke koje donose pojedinačne sudije i tužioci, kao i policija, u ime svojih institucija, osporavaju samo u smislu pravne osnovanosti tih odluka”, naveli su.

1 COMMENT

  1. Docice Vučic i to sve za dva dana uredi naravno sa vama strancima .To je njegovo zanimanje/Srbe netreba
    nista pitati/tesko Srbima dok ste vi dole pa i dok je Vucic sef Srbije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here