Euleks: Rešavanje pitanja nestalih u sukobima 1998/99 ključno za napredak

Vestionline, Tanjug
0
J. L. Petković

Misija Euleks saopštila je danas, na Međunarodni dan žrtava prisilnih nestanaka, da broj nestalih u sukobima iz 1998-1999. godine trenutno iznosi 1.653 i ocenila da je za napredak u rešavanju njihove sudbine neophodno da interesne strane razmenjuju pouzdane i relevantne informacije.

Euleks navodi da se i 20 godina nakon završetka sukoba još uvek dodaju imena na zvanični spisak nestalih i da se mora poboljšati koordinacija među akterima i ojačati komunikacija sa udruženjima porodica nestalih.

Ističe se i da je istinska posvećenost kosovskih organa i dalje presudna za nastavak rada na pitanju nestalih lica, počevši od odobrenja podzakonskog akta o reorganizaciji Instituta za sudsku medicinu.

Kontinuirana profesionalizacija policijskih i forenzičkih službenika mora ostati visok prioritet, zajedno sa doslednim sprovođenjem efikasnih i sveobuhvatnih strategija pretraživanja, navode iz Euleksa.

Vršilac dužnosti šefa misije Euleks Bernd Tran rekao je da to pitanje pogađa mnoge porodice na Kosovu i u regionu i da je proces identifikacije, koji je osetljiv, komplikovan i zahteva mnogo vremena, od presudnog značaja kako bi se pronašli odgovori o sudbini nestalih.

– Euleks je u ovoj oblasti dodelio kapacitete i nastaviće da pruža podršku kosovskim partnerima po potrebi – naveo je on.

Od početka mandata Euleksa, Misija je sprovela 639 terenskih operacija, uključujući 160 ekshumacija, a identifikovani su ostaci 449 pojedinaca, među kojima 306 nestalih lica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here