Euleks uporno ignoriše Jovanoviće

0

Nema pravde: Dejan Jovanović
 

– Ponašanje Euleksa u borbi za našu imovinu navodi nas na to da poverujemo u navode Euleksove tužiteljke Marije Bamije. Sigurni smo da je u našem procesu korupcija debelo umešala prste i krajnje je vreme da se ispita ponašanje činovnika Euleksa – kaže za "Vesti" Dejan Jovanović, vlasnik uzurpirane imovine.

Na nekada srpskim njivama, na obodu opštine Gračanica, Viktorija invest iz Suve Reke uložila je 50 miliona evra da sagradi novo naselje Marigona, uzurpirajući pri tome i komad njive Jovanovića.

– Suđenje je moglo da se završi za mesec dana, ali traje šest i po godina. Dok se mi sudimo, tu se gradi novi grad, što sud zanemaruje. Pisali smo predsednici skupštine Euleks sudija Mariji Đulijani Civinini, predsedniku sudskog veća Euleksa Frančesku Fljoriju i drugima, i navodili da smo bili izloženi nasrtljivosti, aroganciji, samovolji novopočenih "vlasnika", veleposednika i političara. Jasno je ko dan da je ovde bio interes da se proces odugovlači kako bi sazidali te objekte – kaže Jovanović. On dodaje da porodici nije bilo dozvoljeno ni da predstavi dokaze.

– Na suđenjima nismo mogli ništa da kažemo, pa smo i pitali zašto su nas i zvali. Dozvole za gradnju tog naselja izdala je opština Priština, iako se parcela nalazi u drugoj opštini. Mi smo dokazali da su te dozvole falsifikovane, ali to sudije nisu htele ni da pogledaju. Svi naši napori su se završavali na prijavnicama opštinskih, sudskih i Euleksovih kancelarija uz obrazloženje da ne mogu da nas prime na razgovor ili da to nije praksa – ističe Jovanović.

 

Zatureno u fioci

U razgovoru sa advokatima koji su zastupali Srbe u procesima uzurpirane imovine u Prištini i Prizrenu saznali smo da je unutar pravosudnog sistema Kosovo postojao problem na najnižem nivou. Prema rečima našeg sagovornika, podnesci koje bi odnosili na sud bi nestajali, odnosno podnesak bi uredno bio zaveden na pisarnici, pečatiran, ali umesto u sistemu, kako bi ga videle i sudije, završavao je "u fioci". Euleks je navodno sproveo i istragu o ovome, i ustanovljeno je da problem postoji, ali nije poznato da je iko zbog toga otpušten ili suspendovan.

 

Stanišić se uzalud žalio

Zoran Stanišić iz Prištine se žalio Savetodavnoj komisiji za ljudska prava Unmika na Euleks zbog, kako kaže, "klasične zloupotrebe položaja".
– Žalio sam se na zloupotrebu položaja Euleksa, sumnju na korupciju i neprofesionalnost. Prijavio sam tri slučaja, između ostalih i kidnapovanje moje majke i jedan u kome optužujem člana Tačijeve vlade, ali nisu uvažili ni tužbe, ni dokaze – kaže Stanišić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here