N. Rakić

Samo je hirurgija medicina, sve ostalo je sudbina, zapisala je slavna francuska književnica Margaret Jursenar u “Hadrijanovim memoarima”. Na antologijsku tvrdnju nadovezuje se sagovornik “Vesti” akademik prof. dr Đorđe Radak, direktor hirurgije u Euromedik bolnici, najvećoj i najbolje opremljenoj na Balkanu pričom o čuvenom američkom režiseru Džonu Hjustonu. Svojevremeno je na pitanje novinara čemu duguje svoju dugovečnost, lakonski odgovorio: “Vaskularnim hirurzima”.

Skalpel glavu spasava, ali život čuvaju i redovni sistematski pregledi, ističe ugledni stručnjak, inače nemački đak.

– Kao stipendista nemačke vlade bio sam dve godinu u Frankfurtu, potom u Cirihu i Ulmu. Bio sam iznenađen činjenicom da je mojim predavanjima, u organizaciji konzulata, prisustvovalo i po 300 naših ljudi. Uverio sam se da naši zemljaci čeznu za pravim kontaktom sa lekarima. Ne želeći da uvredim bilo koga, očigledno je da zbog jezika i predrasuda nemaju bliski odnos sa nemačkom medicinom. Video sam da postoji snažna potreba da se leče u Srbiji i da taj tretman bude ozbiljan, zaokružen i prilagođen njihovom načinu života – ukazuje akademik prof. dr Radak, lekar blistave karijere i dostignuća koje je nemoguće obuhvatiti jednim novinskim člankom.

Akademik prof. dr Đorđe Radak

Posebna pogodnost za sve građane, ma gde da žive, jeste što istog dana mogu da urade ultrazvučnu, skener i magnetnu rezonancu, pa se uspostavlja dijagnoza, a samim tim i terapija, odnosno lek. Odmah se planiraju potrebne intervencije, u zavisnosti od zdravstvenih tegoba. Sve cene su niže nego bilo gde u Srbiji, a pet do deset puta manje nego u zapadnim državama. U Euromedik dolaze građani iz svih država na Balkanu.

Pregledi se obavljaju u prijatnom ambijentu deset ustanova širom Beograda (tri opšte bolnice, pet domova zdravlja i dve poliknike), bez čekanja. Pregledi se najčešće zakazuju na isti dan ili u najkraćem mogućem roku zahvaljujući činjenici da u Euromediku radi više od 390 lekara specijalista od ukupno 530 zdravstvenih radnika (medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti i RTG tehničari), sa dugogodišnjim iskustvom iz prestižnih državnih  kliničkih centara, instituta i fakulteta.

– Na samo jednom mestu pacijentu je omogućen kompletan ciklus – od dijagnostike, preko hirurških zahvata, do završnog lečenja i postoperativnog toka. Imamo neinvanzivne dijagnostičke metode, kao i minimalno invanzivnu terapiju. Svest o oboljenjima arterija i vena, nažalost, nije dovoljno razvijena. Posle 50. rođendana svako bi trebalo da dolazi na sistematske preglede što može da spreči fatalne posledice. Ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova je danas pravo tehnološko čudo. Zahvaljujući tome, u stanju smo da predvidimo opasnost od moždanog ili srčanog udara od osoba koje ni po čemu ne mogu ni da naslute da imaju problema s krvnim sudovima. Rasplamsava se učestalost arterosklerotičnih bolesti. Mnoga oboljenja su rešena vakcinacijom i kvalitetnijim načinom života. Sada se najviše strada od arteroskleroze, to je genetski programiran proces vezan za starenje, a pogoduje mu stres koji vreba na svakom ćošku – ističe sagovornik “Vesti”.

 

Naši građani su proteklih perioda bili učesnici i svedoci burnih dešavanja, ratova, bombardovanja…

– Ostale su bolne posledice koje treba raščistiti, ljudi u izgubili mnogo toga. Strah od gubitka posla, bitka za preživljavanje, loše informacije… Sve ovo doliva ulje na žarište zvano stres, koji je najdirektniji faktor rizika za arterosklerozu koja, ukoliko se ne leči, vodi pravo u infarkt ili moždani udar. I ishrana može da ima pogubno dejstvo, s obzirom na to da je kult hrane izuzetno jak u srpskoj tradiciji. Namirnice su danas prenatrpane šećerima koje su opasnije od masti, da ne pominjem industriju brze hrane i gazirane napitke, koji su neprijatelji zdravlja. Pošto je nemoguće napraviti štit od stresa i drugih faktora rizika, veoma je lako jednom godišnje uraditi preventivni pregled – zaključuje akademik prof. dr Radak.

Više od 2.000 zahvata

U opštim bolnicama Euromedik do sada je izvedeno više od  2.000 operacija, gde se o pacijentima starao tim vrhunskih hirurga i anesteziologa sa sestrama i tehničarima. Početkom 2019. godine počela je sa radom novootvorena Euromedik hirurška bolnica na Novom Beogradu, u ulici Bulevar umetnosti 29. Euromedik hirurgija se prostire na površini od 4500 kvadrata.

Isto kao u Minhenu

– Euromedik, specijalizovana hirurška i internistička bolnica, ima čak 10 operacionih sala, što je više od mnogih velikih svetskih klinika. Imamo čak i angio salu, što omogućava vaskularne intervencije, lečenje aneurizme stent-graftovima, implantaciju stentova… Obavljamo operacije vena laserom i radiofrekventnom energijom. Sve intervencije koje se, na primer, rade u Minhenu, radimo i mi – naglašava akademik Đorđe Radak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here