Tanjug

Srbija je u 2021. godini bila četvrta najsiromašnija država u Evropi mereno po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i po standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku – Eurostata.

Kada je reč o bruto domaćem proizvodu po stanovniku, Srbija je prošle godine bila 55 odsto ispod proseka u Evropskoj uniji, a nešto bolje stoji sa individualnom potrošnjom po stanovniku, gde se u obzir uzimaju i razlike u cenama u pojedinim državama, gde je 47 odsto ispod proseka u EU.

Prema podacima koje je objavio Eurostat, prošle godine su siromašniji od Srbije bili Severna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina.

U 2021. godini Luksemburg i Irska su imali najveći bruto domaći proizvod po stanovniku – 168, odnosno 119 odsto iznad proseka Evropske unije.

Slede Danska s 33 odsto većim BDP po stanovniku od proseka Unije, Holandija sa 30 odsto, pa Austrija i Švedska sa 23 procenta.

Najlošija među članicama EU je Bugarska sa BDP po stanovniku koji je 43 odsto manji od proseka, a pretposlednja je Grčka, gde je on 36 odsto manji od proseka Unije.

Kada je reč o individualnoj potrošnji po stanovniku iskazanoj paritetom kupovne moći, i tu je na prvom mestu Luksemburg, koji je 44 odsto iznad proseka EU. Slede Nemačka sa 20 odsto iznad proseka, Danska sa 19, Austrija sa 17 i Belgija sa 16 odsto iznad proseka.

Na dnu liste je Bugarska sa potrošnjom po stanovniku koja je 35 odsto manja od proseka Evropske unije, pa Mađarska i Slovačka, koje su 30 procenata ispod proseka..

4 COMMENTS

  1. Кад је Србија била на бољој позицији? У средњем веку? Пре Турака… Тита..?
    Али ту су печалбари. Спасавају Мајку Србију (читај лудаке од политичара) која их је разјурила по целом свету.

  2. Nije mi jasno da Srpska Vlada stalno povecava zarade kao i penzije ?i da je Srbija spala tako nisko .
    Vjerojatno da su povecanja mala kao kap vode na vrelom kamenu, zalosno da penzioneri dobar deo izvota
    su ostavili zuljeve na stroju i da su im penzija 300.- eura ? u prosjeku, kako izadju kraju mjeseca.

  3. Чуди ме да није задња. После ониликих санкција запада и НАТО злочина над Србијом. Док њих није било да они праве неки свој тобож “ред” у нашој држави (окупатори) овде се сасвим лепо живело. За сво стање овде одговоран је искључиво колективни запад и НАТО злочинци.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here