Legalizacija eutanazije nužno bi nametnula i promene u krivičnom pravu jer sadašnji srpski Krivični zakonik propisuje da je ubistvo iz samilosti krivično delo za koje je predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Ovo krivično delo, međutim, ostaće i ako se legalizuje eutanazija, ukoliko ona bude sprovedena mimo procedure koju će propisati poseban zakon o pravu na dostojanstvenu smrt.

Osim egzistencijalnih i filozofskih promišljanja o večnoj dilemi ko nam je dao život, ko je njegov gospodar i ko može da nam ga okonča, protivnici eutanazije kao argumentaciju nude i široku lepezu mogućih zloupotreba.

– U poslednje dve godine mahom sam imao veštačenja o proceni psihičkog stanja pokojnika zato što su deca tražila poništenje ugovora o doživotnom izdržavanju jer je roditelj sve prepisao jednom detetu i tada čujete silna vređanja pokojnika. A zamislite situaciju da je jedna ćerka, kao staralac, dala dozvolu za eutanaziju, pa odmah će uslediti tužba za ubistvo i za zloupotrebu – kaže poznati psihijatar profesor Branislav Filipović, pozivajući srpske poslanike da ne izglasaju zakon koji će legalizovati eutanaziju.

Protivnici eutanazije su svesni da bolesnici koji su u terminalnoj fazi i koji trpe velike bolove, emocionalno, psihički, fizički i materijalno iscrpljuje celu porodicu, ali i državni zdravstveni fond. Oni otud strahuju da se asistiranoj smrti pribegava da bi se porodica i država rešile umirućeg pacijenta umesto da o njemu brinu i poslednje dane mu olakšaju koliko god je to moguće.

Protivnici se pozivaju na svetinju života i na obavezu društva da, umesto što razmišlja koliko umirući čovek košta, organizuje širu i bolju mrežu palijatalnog zbrinjavanja. Oni malobrojni koji i završe na odeljenju za palijativno zbrinjavanje u Gradskoj bolnici na Zvezdari imaju tako loše uslove, da to pre zaliči na čekaonicu za odlazak na onaj svet.

Omeđiti zakonom

Zorica Mršević iz Instituta za društvene nauke konstatuje da je uvek jednu pojavu bolje omeđiti zakonom jer se ona tada teže zloupotrebljava, te da nismo ukinuli izbore iako je bilo zloupotrebe izbornog zakona.

– Želja da se omogući dostojanstvena smrt tamo gde lekari više ne mogu da učine ništa se dešava i dešavala se, ne juče ili prekjuče, već decenijama unazad – smatra ona.

Sutra – Eutanazija – za i protiv (5): I nacisti bili “milosrdni”