pixabay.com

Mala mašnica služila je vitalnoj funkciji da donji veš drži čvrsto na mestu. Mašnice su ranije olakšavale i oblačenje ženama.

Vrlo često ženske gaćice imaju malu mašnu s trakom pričvršćenu sa prednje strane, a odgovor zašto je to tako je iznenadio mnoge. Na društvenim mrežama se postavilo ovo pitanje i u odgovorima se pojavilo nekoliko teorija.

– Što se tiče korena tradicije, ona potiče iz dana pre nego što smo znali za elastik, kada je trebalo donji veš držati na mestu malom trakom provučenom kroz čipku s ušicama na vrhu. Mala mašna je mesto gde bi se zavezala ta traka, naravno sa prednje strane je bilo najpogodnije. Dakle, njeno značenje je toliko daleko od ukrasa i ta mala mašnica služila je vitalnoj funkciji da donji veš drži čvrsto na mestu – bio je jedan od odgovora.

Neki su rekli da je to zato što su žene ranije ustajale jako rano, još pre izlaska sunca i oblačile su se u mraku ili uz jednu sveću. Mašnice su im olakšavale oblačenje, jer su zahvaljujući njoj znale koja je strana prednja, a koja zadnja.

Danas više takvi problemi ne postoje, ali se dizajn zadržao radi tradicije. Takođe, nekim ženama se mašnica danas nimalo ne sviđa i redovno je otkinu.

– Uvek sam ih smatrala pomalo besmislenim i dosadnim, a ne slatkima – bio je jedan od komentara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here