EPA/Roman Pilipey
Ukrajinski vojnici

U području Azovskog mora gde može buknuti oružani sukob Rusije i Ukrajine, smatra “Vašington post”. U Ukrajini su priznali da Rusija tu vodi glavnu reč.

Kako se navodi, „postoji razlog da se veruje da obala Azova ima ozbiljniju stratešku i ekonomsku vrednost za Rusiju nego ratom razorene pogranične oblasti Ukrajine“.
List navodi da je američka obaveštajna služba upozorila da Rusija početkom naredne godine može pokrenuti „veliku vojnu ofanzivu na Ukrajinu“.

Međunarodna pažnja, dalje piše list, koncentrisana je na „grupisanje ruskih trupa na kopnenoj granici Ukrajine“, međutim, „ako invazija krene s mora, ukrajinske snage će, u nekoj stepeni, biti besmislene“.

Ovo je potvrdio i šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

– Sa tačke gledišta bezbednosti, u Azovskom moru dominira Rusija, i u slučaju rata ono će se aktivno koristiti za vršenje pritiska na naše južne gradove u Azovskom priobalju – izjavio je on listu i dodao:

– U sadašnjoj situaciji, Rusija vodi glavnu reč u Azovu i uglavnom ga koristi kao pozornicu za ratna dejstva.

Zapadni mediji već duže vreme najavljuju, navodnu, invaziju Rusije na Ukrajinu, što je Moskva više puta negirala, naglašavajući da nikome ne preti niti planira da nekoga napada. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su ranije izjavili da su slične optužbe na račun Moskve i izjave o spremnosti da se pomogne Kijevu da se zaštiti, ujedno i smešne i opasne.

2 COMMENTS

  1. Nekoliko podataka o tom Azovskom moru čije zapadne obale će iskoristiti Rusija za u napad na Ukrajinu.Prosječna dubina toga mora je 3,5 metra…..da tri i pol metra,najveća dubina 15 metara,da petnaest metara.Na takvom moru nema mogućnosti upotrebe mornarice……

  2. Treba odbaciti nagadjanja i biti iskren. Putin je vec dobio rat – bez rata. Bilo bi svrsishodnije da upitaju velemajstora. Ali, on im nece pomagati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here