Za prve dve linije beogradskog metroa nema više dileme – one će ići od Železnika do Mirijeva i od Mirijeva do Zemuna. Linije će se ukrštati na Savskom trgu. Gradnja će početi u Železniku, a iznad zemlje ići će samo dva i po kilometra.

V. d. Direktora preduzeća “Beogradski voz i metro” Stanko Kantar rekao je za RTS da je planirano da gradnja počne krajem 2020. godine.

Stanko Kantor je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da na potezu od Banovog brda do Mostarske petlje ima ubedljivo najveći broj putovanja u gradskom prevozu – skoro 10.000 u vršnom satu. Primera radi, taj broj je na Brankovom mostu i u Bulevaru Despota Stefana oko 5.000.

Takođe, ističe da su najveće primedbe građana na javni prevoz upravo na toj deonici.

Kantor ističe da se na toj liniji gradi “Beograd na vodi” kao pojedinačno najveći generator budućih putovanja u gradu.

Urađena je i Studija brojanja putnika u javnom prevozu u Beogradu, Studija linija prevoza na celoj teritoriji grada i Transportni model grada Beograda. Sve to poslužilo je za ulazne podatke za izradu plana kojim su definisane linije beogradskog metroa i BG voza.

Prva deonica biće dugačka 22 kilometra i imaće 23 stanice a druga će biti dugačka 19 kilometara i imaće 20 stanica.

Kantor navodi da je Makiš najpovoljnija lokacija za izgradnju deopa jer je tu najjeftiniji prostor koji je tehnički opremljen i da će početna stanica metroa biti na mestu gde se zaustavlja šest autobusa koji dolaze iz Obrenovca, Sremčice, Železnika, koji završavaju put na Savskom trgu.

Ističe da se prvi radovi očekuju krajem 2020. godine ako ne iskrsnu neke nepredviđene situacije i da će do tada biti sprovedene pripremne aktivnosti.

Stanko Kantor je rekao da su studije i analize definisale takve pravce i linije u ovoj fazi i da one još uvek neće prolaziti kroz Prokop, što nije isključeno u sledećim fazama.

Podseća da je Prokop povezan železnicom sa BG vozom a da će linije BG voza biti povezane sa linijama metroa.

Kada je reč o drugoj liniji, od Mirijeva do Zemuna, ona će sa prvom da se ukrša na Savskom trgu.

Predviđena je gradnja tunela ispod Save takozvanom mašinom “krticom”. Kantor navodi da to nije nešto što je dramatično nemoguće i da je nekad mnogo veći problem proći ispod nekih građevina nego ispod Save.

Fizički je moguće da gradnja druge linije počne kad i prva ali to zavisi od finansija. Kantor kaže da će na Savskom trgu odmah da se grade obe stanice ali da će za drugu liniju stanica biti urađena u betonu.

Govoreći o naplati vožnje metroom, Kantor je rekao da će ona biti u sistemu GSP-a i da je to uobičajena stvar u Evropi.

Navodi da se u Beogradu 50 odsto svih putovanja ostvari javnim gradskim prevozom, što je visoko.

– Cilj nam je da zadržimo putnike – naveo je Kantor.

Generalnim projektom je za gradnju prve faze definisano četiri i po godine a Kantor je rekao da, ako se sa gradnjom počne 2020. godine, onda bi 2025. bilo moguće voziti se metroom.

Ukazao je da postoji sporazum o razumevanju sa Francuskom za učestvovanje u gradnji metroa i da postoji međunarodni ugovor sa kineskom stranom.

– Naš cilj je da skupimo na jednom mestu sve najbolje što može da bude – istakao je Kantor.

Kada je reč o finansijama, generalnim projektom je definisano da će obe linije koštati 4,4 milijarde evra a Kantor ističe da bi tu cifru trebalo uzeti sa dosta rezerve. Prva faza prve linije koštaće milijardu i 860 miliona evra.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime