pixabay.com

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će 22. septembra penzionerima biti isplaćeno 50 evra pomoći države.

Siniša Mali je ekskluzivno otkrio da će u novembru svi građani dobiti po 30 evra, u decembru još po 20, dok će početkom naredne godine penzionerima biti isplaćeno još 20.000 dinara.

Govorio je i o zaradama u zemlji i o nedavno održanom sastanku Socijalno-ekonomskog saveta.

– Juče smo imali sastanak Socioekonomskog saveta i brojke pokazuju da idemo napred. Izašli smo sa predlogom da minimalna zarada od januara bude 35.012 dinara. Minimalna zarada raste tri puta brže nego što raste BDP – rekao je Mali i istakao da ubrzano raste minimalna cena rada i pokrivenost potrošačke korpe.

On je izrazio uverenje da bi do kraja 2023. godine minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada trebalo da budu izjednačene.

– Mi ćemo sa ovim povećanjem minimalne zarade, povećanjem plata i penzija 2022. godine imati prosečnu platu od 670 evra minimum – rekao je ministar i dodao da je sa ovakvom ekonomskom politikom u okviru plana Srbija 2025. realna mogućnost da prosečna zarada bude i 900 evra.

– Trenutno se u Srbiji gradi sedam auto-puteva, bolnice, pruge, nikada se više nije gradilo, nikada veće nisu bile plate i penzije – rekao je Mali i najavio da će stopa rasta BDP ove godine biti minimum 6,5 odsto.

– Osim što idemo sa povećanjem minimalne zarade, idemo i sa rasterećenjem opterećenja na zarade. Povećaćemo neoporezivi deo zarada na 19.300 dinara, umesto dosadašnjih 18.300 dinara – najavio je ministar finansija i objasnio da je minimalna zarada glavni pokretač i utiče na visinu prosečne zarade u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here