EPA/ETIENNE LAURENT
Entoni Blinken

Izabrani predsednik SAD Džozef Bajden će za poziciju državnog sekretara nominovati diplomatu Entonija Blinkena, dok će za ambasadora u Ujedinjenim nacijama biti nominovana Linda Tomas-Grinfild.

Nominacija dvoje diplomata će, kako prenosi Gardijan, obezbediti politiku koja je kontrast Trampovoj spoljnoj politici koja se vodila sloganom “Amerika na prvom mestu” koja je presekla veze SAD sa višegodišnjim partnerima.

Blinken je dugogodišnji Bajdenov saradnik koji je bio drugi čovek Stejt departmenta tokom mandata Baraka Obame, a bio je i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost.

Imenovanje Blinkena je dugogodišnjeg Bajdenovog saradnika Džejka Salivena učinilo najboljim kandidatom za savetnika za nacionalnu bezbednost.

Bajden je tokom kampanje kritikovao Trampovu spoljnu politiku i obećao da će se ponovo posvetiti NATO-u i drugim globalnim paktovima, kao i da će pozvati eksperte da se bore protiv kovida, ali i da reše druge unutrašnje probleme.

Obećao je i ponovno pridruživanje Pariskom klimatskom dogovoru i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ali i potencijalni povratak iranskom nuklearnom dogovoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here