Pixabay.com
Foto: Ilustracija

I belo i crno grožđe smatra se zdravim, ali ako ste se ikada zapitali da li je jedno zdravije od drugog, imamo odgovor.

Najpre da kažemo, obe vrste ovog voća usporavaju starenje, dobro utiču na kožu, sadrže dosta vlakana zbog čega dobro utiču na varenje, pune su vitamina i sjajne za imunitet. Takođe, pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, a sve ove dobre efekte imaju zahvaljujući jednom ključnom sastojku – resveratrolu.

A jedina razlika između crnog i belog grožđa je to što crno sadrži dosta više resveratrola.Međutim, to ipak ne znači da treba da jedete samo crno grožđe, a na belo zaboravite.

Prvo, ideja nije da unesete što više resveratrola, a drugo, belo grožđe sadrži jednu komponentu koje u crnom uopšte nema – reč je o katehinima.

Katehini su veoma moćni antioksidanti koji imaju jako antizapaljensko dejstvo. Ne samo što čiste kožu i vraćaju joj sjaj, već rade i protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija u telu i čiste creva.

Dakle, da rezimiramo – crno grožđe sadrži više resveratrola, ali belo sadrži katehin, tako da jedno grožđe ne može da zameni drugo jer imaju različite efekte, te stoga treba jesti obe vrste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here