pixabay.com
DNK kod

Iako je još davno ukorenjena predrasuda da su Srbi “crni” zbog mešanja sa Turcima, u njegovom postu genetska mapa Evrope, rađena prema raspodeli haplogrupa detaljno se pokazuje da je ta pretpostavka pogrešna jer su srpski i turski geni veoma različiti.

Istok Pavlović, internet preduzetnik, podelio je na Fejsbuku objavu u kojoj se detaljno razotkriva zašto su Srbi tamnije puti.

Čuveni mit “mi smo svi crni, to nam je od 500 godina pod Turcima”, zapravo nema baš mnogo veze sa istinom.

Srpski i Turski geni su veoma različiti.

Naše “crnilo” potiče zapravo od starosedeoca Balkana (Tračani, Iliri, Dačani…) sa kojima su se izmešali Sloveni koji su se doselili.

Slovenski gen

Srbi imaju veoma malo “Slovenskih” gena (R-M458, koji se smatraju tipično Slovenskim genima kod nas su zastupljeni maksimalno 12%)

Ono što se najverovatnije desilo jeste da su “crni” starosedeoci Balkana poprimili jezik došljaka, Slovena koji su njima bili nekakva “elita”. Sloveni su izdominirali kulturološki, a Tračani i Iliri genetski jer su bili brojniji.

Priroda ne zna za Srbe, Hrvate, Bošnjake, Albance… svi balkanski narodi su poprilično slični, kao. npr Norvežani i Šveđani. Naše razlike su isključivo kulturološke.

Zapravo, cela postavka u kojoj mi uopšte poredimo Srbe sa Turcima, Rusima, Bugarima… je pogrešna. Priroda ne zna za “nacije”. Kompletna paradigma genetike je u potpunoj suprotnosti sa paradigmom “nacija”.

Svi ljudi su kombinacija različitih grupa gena.

Svaki pokušaj dokazivanja ko je Srbin, a ko Hrvat ili Bošnjak uz pomoć genetike, zapravo dovodi do zaključka da ni Srbi ni Hrvati ni Bošnjaci ne postoje – iz tačke gledišta prirode.

Evo kome smo najsličniji!

Makedonci i Srbi imaju najviše istih gena (96%). Osim toga, nama su najsličniji Grci i Mađari.

Evo i liste nekih naroda po genetskoj sličnosti sa Srbima:

Makedonija 96% Grčka 66% Mađarska 65% Ukrajina 62% Rumunija 61% Litvanija 57% Bugarska 53% Poljska 52% Italija 51% Maroko 48% Tunis 43% Turska 42% Rusija 32%

1 COMMENT

  1. Glupost.Postoje haplogrupe.
    Mi imamo:
    I1 8% najstarija kod nas,Baltik
    I1a 33% prva civilizacija u Evropi
    R1a 18% sloveni,rusija
    E1b1b 23% sa mediterana
    J2 7% Azija
    11% druge
    Postoje i različite podgrupe….i ovo nije najpreciznija informacija.Narodi su se mešali.
    Haplogrupa ne moze da odredi nacionalnu a ni plemensku pripadnost.
    Jedna osoba može imati samo jednu haplogrupu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here