Evo načina da ojačate imunitet prirodnim putem

lifepressmagazin
0
pixabay.com

Slab imunitet nije nešto što možete tek tako ignorisati. Pravilnim odabirom hrane, lekovitog bilja, čajeva i vežbanjem nećete postati Supermen, ali ćete “preplašiti” mnoge bolesti, koje će vas zaoblaziti u širokom krugu.

Promena stila života i mali trikovi u ishrani mogu vam pomoći da napravite nevidljivi štit, auru, koja će vas braniti od virusa, bakterija, infekcija, gripe, prehlade.

Reč je o drugoj liniji odbrane našeg organizma (prva je naravno, koža i sluzokoža). Zanimljivo je da naš imunitet “pamti” viruse i bakterije, koji su nas napadali i zna kako da nas odbrani od njih.

Slab imuni sistem možete imati, jer ne dobijate dovoljno određenih nutrijenata putem ishrane – važnih vitamina i minerala. Takođe, izloženost pesticidima, insekticidima i sličnim hemijskim supstancama može da oslabi imunitet. A razlog možete potražiti i u tome što je vaš organizam moža pun toksina, koji su se nakupili vremenom zbog loše ishrane i nezdravog života.

Zanimljivo je da imunitet možete oslabiti ako preterujete sa korišćenjem antibiotika, zbog čestog nedostatka sna, stresa ili zbog preterane fizičke aktivnosti.

Jačanje imuniteta prirodnim putem

Zeleniš je važan, posebno povrće sa tamnim listovima (poput spanaća), jer je puno vitamina (A, E, B1, B2, B9) i minerala važnih za jak imunitet.

Povrće i voće. Tu mislimo na: mrkve, brokoli, bundeve, kelj, cveklu, kupus, patlidžan, mladi grašak, paprike, luk, paradajz, … Povećajte i unos voća bogatog vitaminom C, a pijte i čaj od šipka.

Od sušenog voća bazirajte se na: bademe, kajsije, pistaće, pekan orahe, sušene brusnice, semenke bundeve, brazilske orahe, …

Konzumirajte više belog luka i jogurta. Ovo je najjednostavniji savet. Možete čak ponekad napraviti salatu od belog luka i jogurta sa svežim povrćem. Služite uz ručak.

U ishranu uključite i kokosovo ulje, pijte zeleni čaj, čaj od šipka i koprive, jedite sočiva i što zdraviju hranu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here