Evo šta je Đorđević poručio deci

0

Poziva decu da se bave sportom: Slektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević

 

Đorđević je nacionalni ambasador UNICEF od 2005. godine i pomogao je da se 54 osnovne škole u Srbiji uključe i sprovedu program “Škola bez nasilja”, čiji je promoter.

Proslavljeni košarkaš je nedavno sa reprezentacijom osvojio srebro na Svetskom prvenstvu u Španiji i ističe da je to plod timskog rada.

 

“Svaki uspeh je kruna timskog rada. To je vera u zajedničku viziju, upornost i veliki trud, poštovanje pravila igre, podrška i motivacija saigrača, ali i uvažavanje protivnika. Tako se prevazilaze granice, pobeđuje i pokreće ono što je najbolje u svakom pojedincu i u svakom timu”, istakao je Đorđević.

 

Đorđević je kao promoter programa “Škola bez nasilja” jednom prilikom izjavio da od učenika očekuje da pomažu jedni drugima. Na pitanje da li je to suština i timske igre koju traži, rekao je:

 

“Mislim da ukoliko se bavimo decom na kvalitetan način i ukoliko im pružamo dobro obrazovanje, time kreiramo budućnost zdravijeg društva. Važno je da dajemo lični primer deci tako što ćemo da ih čujemo i osetimo, da sa njima razgovaramo, da zajednički rešavamo probleme i proslavljamo uspehe. Važno je da zajednički dogovorimo pravila o odgovornostima koje svako od nas mora da preuzme, u kući i van kuće. To je osnova za zdravu porodicu, za dobar tim. Ali, na nama odraslima je da deci damo primer solidarnosti, tolerancije, fer pleja i nediskriminacije”.

 

Selektor ‘orlova’ ističe da UNICEF ima važnu ulogu u Srbiji i svetu i da mu je drago što može da doprinese svojom podrškom.

 

“Trudim se da podržim sve akcije UNICEF, koliko je to u mojoj moći. UNICEF ima važnu ulogu, kako u Srbiji tako i svuda u svetu, i zato sam ja tu; podržavam koliko mogu i podržavaću celog života. Lično mi dosta znači što sam u situaciji da mogu da pomognem i što znam koliko je dobrih stvari urađeno kroz program ‘Škola bez nasilja’, čiji sam ja promoter, kao i kroz druge programe koje UNICEF sprovodi u Srbiji. Srećan sam kada mogu da posetim neku školu, razgovaram sa decom, sa nastavnicima, roditeljima, predstavnicima ministarstava i lokalnih samouprava, donatorima koji nam omogućavaju da radimo. Svi zajedno, udruženi, možemo da stvorimo bolje uslove za našu decu, i to jedino tako, kao jedan dobro organizovan tim koji je posvećen današnjoj generaciji dece i mladih, a time i budućnosti našeg društva”, naglasio je Đorđević.

 

Za kraj, Đorđević je poslao poruku roditeljima i deci, posebno onoj koja se bave sportom.

 

“Moja poruka za decu je da se bave sportom i da kroz sport steknu životne veštine koje će im koristiti za bilo koje zanimanje koje odaberu u životu. Roditelji treba da podrže svoju decu da se bave sportom, da ih bodre i pozitivno motivišu. Jako je loše kada roditelji kažnjavaju decu zato što nisu postigla uspeh na nekom takmičenju. Treneri i nastavnici fizičkog vaspitanja imaju važnu ulogu, da budu uzori deci, da im prenesu najbolje vrednosti sporta i timskog rada”, istakao je Đorđević, “Sport, igra i fizičko vaspitanje imaju izuzetno važnu ulogu za psihofizički razvoj svakog deteta. Kroz sport, igru i rekreaciju deca stiču osećaj učestvovanja, pripadanja. Sport povezuje pojedince, timove, zajednice, ističe njihove zajedničke vrednosti i ideale, prevazilazi kulturološke i etničke podele. Kroz sport deca uče kako da poštuju pravila, kako da sarđuju, kako da kroz rad postižu uspeh, ali i kako da podnose poraz. Sport je važna disciplina za ceo život. Nažalost, časovi fizičkog vaspitanja su često prvi koji se ukidaju u školama u vreme krize, što ima dugoročne posledice za celo društvo”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here