pixabay.com

U poslednje vreme u svetu je sve popularniji takozvani jednodnevni ili 24-časovni post. Kako piše “Healthline”, tokom tog perioda dozvoljeno je konzumiranje samo kalorijski neutralnih napitaka, dok posle 24 sata osoba slobodno sme da se vrati uobičajenoj ishrani.

Šta se zapravo dešava s našim telom kad ceo dan ne jedemo? Stručnjaci objašnjavaju da dolazi do nekoliko promena.

Osim skidanja neželjenih kilograma, jednodnevni post može da ima pozitivan uticaj na metabolizam i kardiovaskularno zdravlje. Ono što doktori ipak preporučuju jeste ne preterivati, jer ovakav režim ishrane može da izazove osećaj velike gladi, ali i da dovede do neželjenih komplikacija kod osoba sa određenim zdravstvenim stanjima.

Kako navode stručnjaci, naše telo će prve reakcije početi da pokazuje već posle osam sati nejedenja. Naime, nakon tog perioda ono će početi da koristi skladištene masti kako bi dobilo energiju koja nam je potrebna za svakodnevno funkcionisanje. Dijetetičari naglašavaju da svi postovi duži od 24 sata mogu da dovedu do toga da telo za energiju počne da koristi skladištene proteine.

Ostale promene su:

– gubitak kilograma
– snižavanje holesterola
– smanjenje rizika od bolesti srca
– smanjenje upalnih procesa u telu
– smanjenje rizika od određenih vrsta raka
– podsticanje osećaja kontrole nad jedenjem
– snižavanje šećera u krvi.

Ipak, ako se ovakvoj vrsti posta okrećemo prečesto, to može dovesti do neprijatnih nuspojava, poput osećaja gladi i razdražljivosti, nedostatka hranljivih materija u organizmu, gubitka energije, povećanog rizika od aritmije i hipoglikemije, kao i poteškoća sa koncentracijom ili pamćenjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here