Pixabay

Med je namirnica koja sadrži visok procenat minerala, vitamina, proteina pa ga mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica.

Med odlično deluje na proces varenja, podstiče rad creva i normalizuje stolicu. Ispitivanja su pokazala da med blagotvorno deluje na želudačno-crevna oboljenja koja su praćena povećanjem želudačne kiseline. Kod čira, primera radi, dokazano je da pomaže zaceljenju želudačne sluzokože, kada med treba uzimati jedan i po do dva časa pre jela, ili tri sata posle obroka.

Nutricionisti naglašavaju da med sadrži važne aminokiseline neophodne u svakodnevnoj ishrani. Od esencijalnih ima tirozin, treonin, histidin, lizin, cistin, valin i metionin, a od neesencijalnih glutaminsku kiselnu, serin, alanin, prolin, arginin, glicin. Poseduje i minerale kalcijum, fosfor, hlor, fluor, nikl, gvožđe…

Zahvaljujući velikom sadržaju prostih šećera (voćnih i grožđanih), vitamina, mineralnih materija i dr., med je dragocena, prirodna, lako svarljiva hrana, koja posle unošenja u organizam, direktno prelazi u krvotok. Med je vrlo pogodna hrana za decu i sportiste, stare i iznemogle, kao i za sve one koji se bave fizičkim ili intelektualnim radom.

Ako steknete naviku da svako jutro pojedete kašiku meda na prazan stomak, njegovi benefiti su sledeći:

Uklanja višak kilograma

Možda med sa svim svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, ali on zapravo mnogo pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultira nižom kilažom. Osim toga, tablete koji kontrolišu težinu pokazale su lošije rezultate u odnosu na med. Dakle, samo prirodno!

Pomaže pri mamurluku

Jedna studija je pokazala da med pomaže pri smanjenju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih sudova. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rešenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže vam da se vratite u normalu.

Medom do kvalitetnijeg sna

Jedna od najstarijih, a isprobanih metoda koja uspavljuje je konzumacija meda pre odlaska u krevet. Toplo mleko ili čaj od kamilice s nekoliko kašičica meda uzrokuje otpuštanje insulina koji pak u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i reguliše ritam spavanja. Pravi domino efekat, ali ukratko – med će vam pomoći da ranije i čvršće zaspite.

Smanjuje anksioznost i nivo stresa

Baš zato što tako deluje na san, med će smanjiti i nivo stresa s kojim se svakodnevno susrete jer će vam omogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Smanjuje nivo holesterola

Visok nivo holesterola može biti fatalan jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovna konzumacija meda ograničava skok glukoze u krvi i smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Poboljšava pamćenje i zdravlje mozga

Holesterol u telu može uticati i na bolesti moždanog sistema i dovesti do na primer Alchajmerove bolesti. Međutim, redovna konzumacija meda smanjuje nivo kolesterola pa time i vaš mozak održava zdravijim.

Jača imunitet

Pun antioksidanasa i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here