Pixabay.com

Dugo izlaganje oči UV zracima povezano je sa nastankom katarakte, degeneracijom mišića oka, ali i sa nekim vrstama raka zbog čega je veoma važno obratiti pažnju na naočare i sočiva koja nosimo leti.

Ljudi koji nose sočiva treba da obrate posebno pažnju na njihovo održavanje i upotrebu tokom leta. Ne štite sva sočiva oči na isti način i nisu pogodna za nošenje na plaži.

Odlazak na more izuzetno je izazovan ljudima koji nose sočiva jer se ona ne preporučuju kada se nalazite u vodi.

– Plivanje i uopšte kupanje sa sočivima se ne preporučuje. Za vreme leta, suze se brže i više suše pa je teže ljudima koji nose sočiva da održe vlažnost oka. Oni moraju to da nadoknade upotrebom veštačkih suza koje će obnoviti i zadržati suzni film, savetuje oftalmolog doktorka Radmila Milošević.

Proizvođači sočiva uočili su da im i proizvodnja, ali i promet opadaju tokom letnjih meseci, pa su se odlučili za proizvodnju sočiva koaj se nose samo jedan dan. Kod tih sočiva nema potrebe za njihovim održavanjem i dezinfekcijom jer ih nosite samo jedan dan. Takva sočiva sadrže UV filtere koji štite oko od štetnog zračenja.

– Dnevna sočiva su zdravija, nema održavanja i dezinfikovanja. Ta sočiva preporučujemo za bavljenje sportom i leti jer sadrže potrebne zaštitne filtere. Iako su poboljšana, nikako nemojte da ronite sa njima, dodaje doktorka Milošević za Telegraf.rs.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here