Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dugo izlaganje oči UV zracima povezano je sa nastankom katarakte, degeneracijom mišića oka, ali i sa nekim vrstama raka zbog čega je veoma važno obratiti pažnju na naočare i sočiva koja nosimo leti.

Ljudi koji nose sočiva treba da obrate posebno pažnju na njihovo održavanje i upotrebu tokom leta. Ne štite sva sočiva oči na isti način i nisu pogodna za nošenje na plaži.

Odlazak na more izuzetno je izazovan ljudima koji nose sočiva jer se ona ne preporučuju kada se nalazite u vodi.

– Plivanje i uopšte kupanje sa sočivima se ne preporučuje. Za vreme leta, suze se brže i više suše pa je teže ljudima koji nose sočiva da održe vlažnost oka. Oni moraju to da nadoknade upotrebom veštačkih suza koje će obnoviti i zadržati suzni film, savetuje oftalmolog doktorka Radmila Milošević.

Proizvođači sočiva uočili su da im i proizvodnja, ali i promet opadaju tokom letnjih meseci, pa su se odlučili za proizvodnju sočiva koaj se nose samo jedan dan. Kod tih sočiva nema potrebe za njihovim održavanjem i dezinfekcijom jer ih nosite samo jedan dan. Takva sočiva sadrže UV filtere koji štite oko od štetnog zračenja.

– Dnevna sočiva su zdravija, nema održavanja i dezinfikovanja. Ta sočiva preporučujemo za bavljenje sportom i leti jer sadrže potrebne zaštitne filtere. Iako su poboljšana, nikako nemojte da ronite sa njima, dodaje doktorka Milošević za Telegraf.rs.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime