pixabay.com

Otkako je izbila pandemija bolesti Covid-19, primećeno je da se novim koronavirusom češće i teže inficiraju muškarci nego žene. Nauka je možda napokon dokučila zašto su žene otpornije na Covid-19, a najnoviji dokaz koji nudi odgovor na to ponudio je naučnik sa Univerziteta Ilinois u SAD.

Graciano Pina tvrdi da ženski reproduktivni hormoni možda igraju ulogu u polnoj pristrasnosti novog koronavirusa. Svoje dokaze izneo je u članku koji je nedavno objavljen u naučnom časopisu “Trends in Endocrinology & Metabolism”.

Pina je opisao neke od efekata hormona estrogena i progesterona koji mogu da spreče razvoj težih simptoma i smanje rizik od smrti uzrokovane bolešću Covid-19. Ponudio je i primere kako ti hormoni provode protivupalne radnje, preoblikuju kompetencije imunih ćelija i stimulišu veće količine antitela na virus SARS-CoV-2.

Ključne uloge u posredovanju pri upalnim procesima

Pina sada poziva da se sprovedu klinička testiranja kako bi se istražilo mogu li ti hormoni da budu od koristi i muškarcima i ženama u postmenopauzi, prenosi IFL Science.

Estrogen, progesteron i progesteronski metabolit alopregnanolon zajedno igraju ključne uloge u posredovanju pri upalnim procesima. Na primer, progesteron stimuliše aktivaciju i diferencijaciju T ćelija i modulira signalizaciju receptora T ćelija. Isto tako potiskuje ćelijsku citotoksičnost.

Progesteron se vezuje i na niz drugih imunosnih ćelija, uključujući prirodne ćelije ubice, makrofage i dendritske ćelije. Vezuje se i na neimunosne ćelije, uključujući epitelijalne i endotelijalne koje se nalaze u disajnim putevima, gde modulira ćelijske signale i aktivnosti na način koji ublažava infekciju.

Žene u menopauzi su pod povećanim rizikom

Estrogen je isto tako potentan regulator procesa u imunom sistemu, jer pokazuje protivupalne i neurozaštitne učinke. U prirodnom imunom sistemu, estrogen reguliše hemotaksiju neurofila te uvođenje hemoatraktanata i citokina. Estrogen takođe promoviše diferencijaciju dendritskih ćelija i reguliše izražavanje hemokina IL-8 te citokina IL-6 i IL-10.

Opadanje nivoa estradiola tokom menopauze smanjuje broj B i T ćelija, dok istovremeno povećava proizvodnju proupalnih citokina. Intrigantno je da su žene tokom menopauze pod povećanim rizikom od bolesti, smatra Pina.

Nizak nivo estradiola takođe povećava ekspresiju ACE2 ćelijskog receptora u plućima, preko kojeg virus SARS-CoV-2 ulazi u ljudsku ćeliju. Nadalje, estradiol uvodi i veće količine antitela te ćelija uključenih u proizvodnju antitela tokom reakcije na virusnu infekciju, pa njegova smanjena količina u telu smanjuje i taj efekat.

Alopregnanolon može da zaštiti od korone

Derivat progesterona – alopregnanolon – koji može da se nađe u izobilju u mozgu, pokazuje isto tako zaštitne efekte u neuropsihijatrijskim poremećajima, uključujući PTSP, alkoholizam i Alchajmerovu bolest.

To je pokazala studija makrofaga i monocita iz 2019. godine, kada je otkriveno da alopregnanolon zaustavlja receptor TLR4 od vezivanja za njegov receptor lipopolisaharid, što inače uzrokuje povišene količine proupalnih citokina i hemokina.

S obzirom na to da je Covid-19 karakterisan prekomernim TLR4 signalima u plućima, alopregnanolon može da zaštiti od upale uzrokovane tom bolešću, sugeriše Pina, prenosi net.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here