pixabay.com
Ilustracija

Šećer utiče na poremećaj sna, izbegavajte čokoladu pre spavanja.

Previše šećera može dovesti do viška kilograma, uzrokuje propadanje zuba i povećava rizik od dijabetesa. Ali šećer utiče i na poremećaj sna, tvrde stručnjaci.

Studija od pre nekoliko godina utvrdila je da ljudi koji konzumiraju mnogo šećera spavaju manje i pokazuju veći nemir noću. Prema doktoru Majklu Bresu, američkom kliničkom psihologu koji je specijalista za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do toga da tokom dana jedemo više, jer nivo šećera u krvi izmiče kontroli.

To nepovoljno utiče na san, a sa druge strane poremećaj sna će zauzvrat stvoriti još veću čežnju za šećerom i to je taj začarani krug, piše “The Guardian”.

– Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i gušterača oslobađa inzulin. Jedenje šećera kasno noću stvara kontraefekat. Umesto da nas čini smirenijim i spremnim za san, daje nam energiju i čini spremnim za aktivnosti, a to nije ono što pokušavamo raditi noću – pojasnila je doktorka Aleks Evans.

Šećer troši puno magnezijuma, koji je potreban za spavanje, smatra nutricionistička terapeutkinja Šarlot Vats. Ona ističe da posebno treba izbegavati kasnu noćnu čokoladu koja sadrži kofein i druge stimulanse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here