Regionalno košarkaško takmičenje od sezone 2020/2021 neće imati zagarantovano mesto u Evroligi, odlučili su akcionari kompanije „ECA“.

 

Na sastanku u Minhenu ljudi koji upravljaju Evroligom odlučili su da promene sistem ulaska u elitno evropsko košarkaško takmičenje. Pobednici domaćih i regionalnih liga više nemaju zagarantovano mesto, već će se deliti tri jednogodišnje „vajld-karte“.

Prethodnih godina četiri vize za Evroligu bile su rezervisane za najbolje u španskom i nemačkom šampionatu, kao i ABA ligi i VTB. Od sezone 2020/2021 to neće biti slučaj, već će se deliti tri specijalne pozivnice.

U saopštenju se navodi da će klubovi iz ABA lige imati prioritet u dobijanju „vajld-karte“, međutim pitanje je po kom principu će se deliti pozivnice.

Takođe, odlučeno je da dve najbolje ekipe iz Evrokupa idu direktno u Evroligu, što je promena u odnosu na prethodne godine, kad je samo pobednik drugog po ranga evropskog košarkaškog takmičenja išao u elitu.

Evroliga će izgledati ovako u sezoni 2020/2021:
– 11 „A“ licenci (Real, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Makabi, Žalgiris, Armani)
– 2 dvogodišnje „vajld-karte“ (Bajern, Asvel)
– 3 jednogodišnje „vajld-karte“
– 2 kluba iz Evrokupa (šampion i vicešampion)

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime