Evroliga neće Zvezdu i Partizan!

0

Reuters
Kuje paklen plan: Đordi Bertomeu
 

Bertomeu je već odredio i okvirni broj mesta na osnovu koga nije teško naslutiti koji će klubovi dobiti ponudu da potpišu ugovor.

Prema informacijama iz dobro obaveštenih izvora načelni plan je sledeći: Španija 5, Turska 3, Nemačka, Grčka, Rusija i Francuska po 2, Izrael, Italija i Litvanija po 1. Poslednje mesto namenjeno je ABA ligi, međutim spekuliše se da bi to mesto moglo da se prosledi Italiji ili drugom klubu iz Izraela koji su platežno sposobniji od timova sa Jadrana.
Što se Španaca tiče realno je da ponudu dobiju Real, Barselona, Baskonija, Unikaha, dok je Valensija u ovom trenutku najrealnija opcija za peti klub. Dok u Grčkoj nema dileme da su Panatinaikos i Olimpijakos među odabranima, kao i Izraelu da je reč o Makabiju, u Nemačkoj nije moguće reći ko će iz trija Alba, Bajern, Bamberg otpasti.

Ko će iz regiona?

Kako sada stvari stoje, za ABA ligu je rezervisano jedno mesto u povlašćenom društvu od 20 klubova, a s obzirom da to znači da taj klub igrao samo Evroligu, realno, bolje da ne bude ni jedno.

Međutim, bez obzira na činjenicu da je naš region finansijski najslabiji, ako se Đordijeva ideja sprovede u delo, sigurno će neko dobiti pozivnicu. Biće to jedan ili dva kluba sa tradicijom, ali i najboljom situacijom po pitanju finansijskog fer pleja. Po svim kriterijumima realno je da bude neko iz Srbije.

U Turskoj je pitanje da li će se Efesu i Fenerbahčeu pridružiti Galatasaraj ili Bešiktaš, dok je u Rusiji siguran CSKA, a drugi tim bi mogao da bude UNIKS.

Iz Francuske se najčešće pominju Parkerov Asvel i Strazbur, dok su siguran fiks Armani u Italiji i Žalgiris u Litvaniji.

Nije teško pogoditi da bi u slučaju proširenja kvota iz Litvanije drugi tim mogao da bude Lijetvos ritas, iz Izraela Jerusalim, dok se za Italiju nagađa da bi, u skladu sa trenutnim finansijskim mogućnostima, u konkurenciju ušli Venecija i Sasari.

Naravno, ovde postoje i određene mogućnosti izmena kvota ukoliko bi Bertomeu ciljao na Poljsku i Belgiju.

Kako stvari stoje sportski momenat biće potpuno zapostavljen, prednost će dobiti bogatstvo, mogućnost zarade od TV prava, kapacitet arene… Takozvani finansijski fer plej biće samo oruđe za otpis klubova koji se ne uklapaju u Đordijevu viziju.

Šta je priamidalna struktura?

Šta u stvari podrazumeva navodna piramidalna struktura? Naime, po njoj, timovi koji budu među 20 odabranih neće igrati domaći šampionat, već isključivo Evroligu i to najverovatnije dva puta sedmično.

Drugi nivo takmičenja bi bio Evrokup, a tek treći domaći šampionat ili u slučaju našeg regiona ABA liga. Ovakva raspodela snaga, najjačima bi donela još više para, od TV prava, ulaznica, sponzora… Ali, isto tako prestavlja veliki atak na domaće šampionate koje bi ostali samo levak ka Evrokupu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here