Utakmica 10. kola elitnog takmičenja odigrana je u Kaunasu.

Crvena zvezda je pobedila Žalgiris u Kaunasu 61:59 (16:21, 17:10, 14:15, 14:13) i stigla do treće pobede u Evroligi u ovoj sezoni, prekinuvši crni niz od tri vezana poraza. Zvezda sad ima skor od tri pobede i šest poraza, a do bodova u Litvaniji je stigla najviše zahvaljujući odličnoj timskoj igri i dobrom odbranom. Pobeda će imati ogroman psihološki značaj za ekipu posle neugodnih poraza od Asvela i Partizana.

Domaćin je bolje otvorio utakmicu i kontrolisao rezultat u prvoj i većem delu druge četvrtine. Žalgiris je sredinom drugog dela igre imao maksimalnih plus šest (24:18), ali je usledila odlična igra i serija Crvene zvezde. Gosti su stigli prvo do izjednačenja 25:25, a zatim i do plus četiri, ali se na odmor otišlo sa samo dva poena viška za šampione ABA lige i Srbije.

Zvezda je na startu drugog poluvremena stigla do plus šest, ali se domaćin serijom 7:0 opet vratio. Usledila je rezultatska klackalica, a na kraju treće deonice bilo je plus jedan za goste. Devet minuta pre kraja Zvezda je imala plus pet (51:46), ali je usledila serija domaćina 10:2 za potpuni preokret (56:53), ali je na manje od tri minuta pre kraja bilo 56:56, a u poslednji minut se ušlo sa 58:56 za Žalgiris. Faje je na 54 sekunde do kraja sa linije bacanja poravnao na 58:58, a u sledećem napadu Lendejl maši zicer što Zvezda koristi i košem Lorenca Brauna posle skoka u napadu stiže do vođstva 60:58 na samo 15 sekundi do kraja. Šest sekundi pre kraja Grigonis je imao dva slobodna bacanja, promašio je prvo, zatim i drugo, ali su sudije naložile da se ponovi jer je Dženkins ušao ranije u reket. Grigonis je poklon iskoristio da smanji na minus jedan. Bili Beron je stao na liniju za slobodna bacanja na 4.4 sekunde do kraja, promašio je prvo, dao drugo, za konačnih 61:59, pošto je Lekavičijus iz trka promašio šut za tri poena za pobedu domaćina.

Najefikasniji kod domaćina bili su Edgaras Ulanovas i Marius Grigonis sa po 11 poena, a 10 je dodao Džok Lendejl. Zvezdu su predvodili Bili Beron (14) i Lorenco Braun (12). Meč je obeležio očajan šut za tri poena obe ekipe, Žalgiris tri od 21, Zvezda tri od 24.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here